Text: Otto Pospíšil, Josef Kuthan
Přísady (pro 4 osoby)
- 4 podkovy z lososa,každá by měla vážit asi 170 g
- 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 30 g přepuštěného másla
- 150 g cibule (nejlepší je šalotka)
- 250 g žampiónů
- 0,5 l červeného vína
- 1 větvička tymiánu, 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- 50 g másla
- 2 polévkové lžíce sekané petrželky
- sůl
- pepř
Příprava
Podkovy z lososa opláchneme, osušíme, okořeníme a obalíme v mouce. V přepuštěném másle je po obou stranách opečeme a vyjmeme. Ve zbytkovém másle osmahneme šalotku a žampiony. Vše smočíme červeným vínem, přidáme tymián, bobkový list, hřebíček a zpola zavaříme.
Přidáme lososa, zakryjeme pokličkou a asi 10 minut dusíme. Filety pak vyjmeme a ponecháme na teplém místě. Bobkový list, hřebíček a tymián odstraníme, šťávu procedíme, šalotku a žampióny ponecháme v teple. Scezenou kapalinu zredukujeme asi na polovinu. Šťávu zahustíme chladnými kostkami másla, přidáme petrželku, žampióny a šalotku.
Na předehřátý talíř úhledně uspořádáme porce lososa a přelijeme je šťávou. Jako přílohu zkuste hlávkový salát a (poněkud nezvyklé) nudle s máslem.
Víno
Fotka
Víno
Švagrová hodně dobrá kuchařka ani jsem nepoznal že je to na víně dělaný jak si umí že vším vyhrát i s přílohou