Jde o staročeskou a jednoduchou úpravu ryby, nejen lína. Takto lze připravit i kapra, úhoře a další druhy.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • dva líny
  • 1,5 l vody
  • 1 dl octa
  • cibuli
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • rozemletý pepř
  • sůl
  • máslo
  • petrželku

Příprava:

Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme hlavu, ocas a maso naporcujeme, opláchneme a osušíme.

Do hrnce dáme vodu, ocet, koření a na kolečka nakrájenou cibuli a vše minut povaříme. Poté do něj vložíme porce ryb a zvolna je povaříme zhruba 10 minut.

Uvařené ryby poté z nálevu vyjmeme a necháme je okapat. Pak je úhledně položíme na talíř, osolíme je, dopepříme a poklademe na ně kroužky cibule z nálevu. Pokrm přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme nakrájenou petrželkou a vše podáváme s chlebem nebo pečivem.

Napsat komentář