Lín je lahůdková ryba, která se v minulosti vyvážela do Francie nebo Itálie a v bývalých prodejnách jste na něj proto nikdy nenarazili. Následující příprava je chuťově vynikající a zvládne si ji připravit každý rybář – kuchař.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- 2 líny kolem 300 g
- 2-3 lžíce másla
- 4 stroužky česneku
- sůl
- kmín
- pepř
- citronovou šťávu
Příprava:
Vykuchané líny zbavíme hlavy a ocasu, podélně rozřízneme a odstraníme hřbetní, řitní a prsní ploutve. Kůži hustě posypeme solí a necháme 5 minut působit. Potom z kůže stáhneme hadříkem sůl i se slizem a filety propláchneme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Následně necháme hodinu odležet
Filety narovnáme na plech, kůží nahoru, poklademe kousky másla (nešetříme), osolíme, okmínujeme a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme 10-12 minut a občas je přelijeme máslem. Filety pak posypeme nasekaným česnekem, troubu přepneme na horní ohřev (gril) a pečeme ještě 5-7 minut, až kůže na okrajích a česnek začnou zlátnout. Podáváme s vařenými brambory.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen