Fotografie
Jaroslav okomentoval Pečený pstruh...
před 16 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval OBRAZEM: Školác...
před 16 hod
Fotografie
Rybocz okomentoval Za candáty na p...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh duhový...
včera
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera

Kutilský koutek: Jak v malé udírně zpracovat i velkou rybu?

Marek iRybářství 27. června 2021 0 komentářů
udírna

Takhle jsou ryby zavěšené. Foto: Stanislav Kovář

Ostatní

Někdy ulovíme velkou rybu, kterou bychom chtěli vyudit vcelku. Ale ouha. Zjistíme, že se do naší udírny nevejde! Jedná se sice jen o několik centimetrů, ale o to větší máme zlost. Týká se to hlavně úhořů. Poradil jsem si s tím, posuďte sami.

text: Stanislav Kovář

Dostal jsem pod stromeček knihu od Miloše Štěpničky o uzení ryb. Jeden ze způsobů, kterým autor zavěšuje celé ryby do udírny, mě inspiroval k vymyšlení zvláštního drátěného závěsu. Ten mi umožnil zavěsit většího úhoře tak, že se do malé udírny pohodlně vešel.

REKLAMA

vychytávky do udírny
Různé druhy závěsů. Foto: Stanislav Kovář

Vtip spočívá v tom, že se úhoř nezavěsí těsně za hlavou, jak jsme zvyklí, ale už v první třetině těla. Tím se jeho hlava posune nahoru, směrem do komína, kde je místa dost. Je zavěšen svisle a tím z něho dobře odkapává přebytečný tuk, což důležité.

závěs na ryby do udírny
Speciální závěs pro dlouhého úhoře. Foto: Stanislav Kovář

Zároveň zůstane po vyuzení pěkně rovný a neporušený. Detaily závěsu, vyrobeného ze svářecího drátu a způsob zavěšení úhoře, je patrný z obrázků. Stejným způsobem lze zavěsit i jiné větší ryby.

REKLAMA

nákres udírny
Nákres speciálního závěsu. Kresba: Stanislav Kovář

Dalším problémem malé udírny je počet kapřích podkov, které se udí najednou. Jak to udělat, aby se jich na jedno uzení vešlo do udírny víc? Jde to! Počet podkov jsem dokonce zdvojnásobil. Podkovy kapra prošívám jutovým provázkem a na jeho konci dělám úvazek, který pak navlékám na tyčku.

nákres udírny
Nákres, jak věšet úhoře. Kresba: Stanislav Kovář

Do té doby jsem měl všechny úvazky stejně dlouhé a do udírny se mi vešly tři plně obsazené tyčky, což představovalo asi 20 podkov z dvoukilogramových kaprů. Když jsem ale střídal krátké úvazky s dlouhými, vešlo se na tyčku zhruba dvakrát tolik. Podkova s krátkým úvazkem je těsně pod tyčkou, další s dlouhým je zavěšena až v místech, kde první končí. Uvázané porce se nedotýkají a mají kolem sebe dostatek místa pro obtékání kouřem. Lepší představu si uděláte z náčrtu a fotografie.

rám do udírny
Vysouvací rám s tyčkami. Foto: Stanislav Kovář

A nakonec ještě jedna vychytávka… Tou je rám, na který se zavěšují tyčky. Udělal jsem ho výsuvný, abych při manipulaci s rybami nemusel strkat ruce a hlavu do udírny. Bylo to celkem jednoduché. Na obě boční stěny udírny jsem připevnil, pomocí šroubů a kovových hmoždinek vodítka z úhelníků 30 x 30 mm, umístěné v její horní části.

rám do udírny
Vysouvací rám. Foto: Stanislav Kovář

Pak jsem si z pasoviny a těch samých úhelníků vyrobil rám, na který kladu již osazené tyčky. Protože mám problémy se svářením, docela obyčejně jsem rám sešrouboval a taky vyhovuje. Výsuvný rám má tu výhodu, že si ho venku osadím podkovami připravenými k uzení a teprve pak ho šoupnu do vodítek (už vytopené) udírny. Kdykoliv uprostřed uzení ho můžu vysunout, otočit a znovu zasunout.

udírna
Částečně vysunutý rám. Foto: Stanislav Kovář

Zavěšené podkovy, které byly vpředu, jsou vzadu a naopak. Maso se tak vyudí všude stejně. To už vůbec nemluvím o chlazení a vyvětrání hotových řízků po uzení a jejich sundávání. Je to jednoduché a velice se mi to osvědčilo. Úprava je zřejmá z fotografií.

jak vyudit kapří podkovy
Úsporné zavěšování podkov. Kresba: Stanislav Kovář

K zavěšování podkov na tyčku jsem si ze zbytků dřevěných latí vyrobil „pomocníka“, který mi tuto práci velice usnadnil. Navěšenou tyčku pak už jen přenesu na udicí rám. Stojan je jednoduchý, lze ho složit a pověsit na stěnu, takže nezabírá téměř žádné místo.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled