Velmi chutná hustá polévka našich babiček, do které můžeme zpracovat i odřezky z ryb, hlavy, ploutve a vnitřnosti.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- 750 až1000 g rybích odřezků
- 1,5 až 2 litry vody
- jeden bobkový list
- čtyři kuličky celého pepře
- čtyři kuličky nového koření
- jednu mrkev
- kousek celeru
- jednu cibuli
- dva dl mléka
- dvě housky
- dvě vejce uvařená na tvrdo
- jeden dl smetany
- hladkou mouku
- máslo
- muškátový květ
- sůl
- mletý pepř
- zelenou petrželku
Příprava:
Rybí odřezky, kořenovou zeleninu a cibuli zalijeme vodou, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření), osolíme a vaříme na mírném ohni 45 minut. Housky nakrájíme na kousky a zalijeme mlékem. Vývar přecedíme, rybí maso zbavíme kostí a odložíme stranou. Kořenovou zeleninu necháme vychladnout a nakrájíme na jemno.
Rozpustíme máslo, přisype hladkou mouku, uděláme jíšku, zalijeme vývarem a povaříme. Housky s mlékem rozšleháme na kašičku, přidáme nastrouhaná vejce, promícháme a vlijeme do polévky. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kousky rybího masa a vaříme 5 minut. Na závěr polévku zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí.
Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s pečivem nebo posypeme nasucho opečenými kostičkami housky.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen