Fotografie
fadli m.n okomentoval Výdej celorepub...
před 5 hod
Fotografie
fadli m.n okomentoval Test rybářských...
před 5 hod
Fotografie
fadli m.n okomentoval Původní versus ...
před 5 hod
Fotografie
fadli m.n okomentoval Její podvodní v...
před 5 hod
Fotografie
fadli m.n okomentoval Barakuda zaútoč...
před 5 hod

Kontaminovaná voda postupuje do Berounky. Ryby z řeky mohou být zdraví nebezpečné!

strunc 14. října 2019 0 komentářů

Novinky

Text: David Štrunc, foto: autor

O úniku nebezpečné látky byly informovány vodoprávní úřady obcí s rozšířenou působností na území Plzeňského i Středočeského kraje.

O jakou látku se jedná?

REKLAMA

„Jde o směs látek, které se používají k moření dřeva,“ popsal pro iRybářství.cz čelen dozorčí komise Povodí Vltavy a.s. RNDr. Marek Liška, Ph.D. Povodí Vltavy se snaží látku co nejvíce naředit. Zvedá průtok, aby co nejrychleji odtekla.

„V sobotu jsme pustili více vody z vodní nádrže Nýrsko. Stejně postupujeme i u ostatních nádrží, abychom látku co nejvíce zředili,“ popsal Liška.
V neděli 13. října byl navýšen  odtok z přehradní nádrže Hracholusky. Povodí Vltavy výši koncentrace látek pravidelně monitoruje. Za jak dlouho látka z našich řek odteče, si však Liška netroufá odhadnout.

REKLAMA

Jedná se o směs mnoha látek, proto není jednoznačné, jak bude na vodní živočichy, potažmo lidi působit. Pokud je to možné, měli bychom se znečištěné vodě a konzumaci zasažených ryb jednoznačně vyhnout.

Západočeský rybářský svaz na svých stránkách do odvolání zakazuje jakékoli vysazování a konzumaci ulovených ryb z řeky Úhlavy a Berounky.

Na otázku, za jak dlouho bude možné ryby konzumovat, Liška odpověděl. „To je otázka, na kterou v současné chvíli neexistuje jasná odpověď. Je třeba vytvořit studii, ve které se bude analyzovat výše jednotlivých látek.“

Povodí Vltavy pravidelně informuje Středočeský kraj, který bude občany průběžně informovat o dalším postupu na svých webových stránkách.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled