Recept na netradiční, chutný, pikantní koláč (flamiche) z francouzské kuchyně.

Potřebujeme:

  • 400 g listového těsta
  • 250 g filetů z tresky
  • 200 g pórku
  • 50 g sýra na strouhání,
  • 150 g hřibů
  • dvě lžíce smetany
  • máslo
  • nasekanou petrželku
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín

Příprava:

Pórek nakrájíme na kolečka, na másle vše podusíme, osolíme, opepříme a do podušeného pórku vmícháme dvě polévkové lžíce smetany.

Hřiby nakrájíme na plátky, podusíme je na másle, ochutíme solí a mletým kmínem. Rybí maso nakrájíme na kostky. Z listového těsta vyválíme plát asi 1 cm silný. Do kulaté formy na koláče vložíme těsto a upravíme jeho okraje.

Těsto poklademe vrstvou pórku, kousky ryby, plátky hřibů a dáme péct na 20 až 25 minut do předem vyhřáté trouby. Když je koláč upečený, posypeme ho strouhaným sýrem, který necháme roztavit.

Hotový koláč pak nakrájíme na dílky, které posypeme nasekanou petrželkou. S bílým vínem? Vynikající!