Text: Milan Perger, foto: autor, Ivo Novák
Na čtyři poctivé porce potřebujeme
- Čtyři filety z kapra (měly by být skoro bez kostí, drobné mezisvalové kůstky ale neřešte, ty se za tepelné přípravy rozpustí)
- 120 g anglické slaniny
- Sůl, drcený kmín
- Pepř
- Přepuštěné máslo
- Sádlo
- Alobal
Příprava
Filety z kapra nakrájíme na stejně široké proužky, široké asi 1,5–2 cm. Poté je osolíme a okořeníme. Proužky filet stáčíme tak, že je postavíme na bok a jeden po druhému přidáváme do tzv. šneka.
Kůži přitom vždy stáčíme tak, aby byla uvnitř. Když z proužků kapra vytvoříme kulatý kapří steak, omotáme ho plátky slaniny, které by měly být stejně široké, jako proužky kapřího masa.
Šnečí kulatinky pak stáhneme proužkem několikrát složeného alobalu o stejné výšce. Steaky z kapra vložíme na pánev do rozehřátého přepuštěného másla a sádla a z obou stran je opečeme do zlata. Jako přílohu doporučuji opečené bramborové plátky. Ty zvládne každý.
Jsou, jak všeobecné známo, poněkud nezdravé, ale dobré.
Steak
To slyším po prvé z kapra steak z tunaka už jsem mém sice dráhy jak něco a zato dobrý