Kapra umí připravit každý rybář na sto způsobů. Tenhle méně obvyklý recept je ideální pro rybářovu snídani…

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 400 g masa z kapra
  • 100 g žampionů
  • dvě kyselé okurky
  • dvě vejce
  • jednu červenou papriku
  • 3 dl rybího vývaru
  • dva sáčky želatiny
  • dvě lžíce octa
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř

Příprava:

Naporcovaného kapra uvaříme v 1 l vody společně s novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, vše ochutíme octem, osolíme a na mírném plamenu vaříme asi dvacet minut. Slijeme, přecedíme přes plátýnko a část vývaru odložíme stranou.

recept z ryb
foto: Dalibor Marounek

Maso zbavíme kůže, odstraníme kosti a nakrájíme na 2cm kostky. Uvaříme vejce a žampiony, vejce nakrájíme na kostičky, žampiony na plátky. Do misek vkládáme střídavě kostky rybího masa, plátky žampionů, papriky, kostky vajec a kyselé okurky. V rybím vývaru rozpustíme želatinu, necháme ho zchladnout a směs v miskách zalijeme a necháme ztuhnout.

Hotový aspik dostaneme snadno ven, když ponoříme misku na chvíli do hrnce s vařící vodou. Potom porce snadno vyklopíme na talíře a ozdobíme je třeba rajčaty. Podáváme s pečivem.