Jeden z našich nejoblíbenějších receptů úpravy kapra na vánoční stůl, prostě česká klasika.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • jednoho kapra nejlépe o hmotnosti mezi 2 – 2,5 kg
  • hladkou mouku
  • červenou papriku
  • citronovou šťávu
  • sůl
  • česnek
  • pepř
  • olej (popřípadě sádlo) na smažení

Příprava:

Vykuchaného a očištěného kapra naporcujeme na podkovy o šířce 2–4 cm, hlavu, ocas a vnitřnosti použijeme na vánoční rybí polévku. Podkovy pokapeme citronovou šťávou, lehce potřeme česnekem, osolíme, opepříme.

Hladkou mouku promícháme s červenou paprikou, podkovy ve směsi obalíme (nejlépe 2x) a pozvolna smažíme na rozpáleném oleji (sádle) do zlatova. Podáváme s bramborovým salátem.