Ryby a houby jdou nejen v našich krajích skvěle dohromady. Ryzci jsou velmi chutné houby s kořeněnou chutí.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 750 g naporcovaného kapra
  • 200 g ryzců pravých
  • 50 g slaniny
  • jarní cibulku
  • asi 1 dl bílého vína
  • hladkou mouku
  • máslo
  • citronovou šťávu
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Příprava:

Porce kapra osolíme, okmínujeme, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinu odležet. Ryzce očistíme a nakrájíme na plátky. Maso obalíme v hladké mouce, na másle opečeme do zlatova z obou stran a pak je odložíme na teplé místo. Do šťávy po pečení přidáme na plátky nakrájené ryzce, proužky slaniny, kolečka jarní cibulky, vše podlijeme vínem, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Hotovou směs navršíme na porce kapra a ty podlijeme trochu šťávy. Dobrůtku podáváme s opečenými brambory.