Jeden z mnoha receptů na nejoblíbenější českou rybu.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 1,5kg kapra
- 100 g anglické slaniny
- 100 g šalotky
- nejméně 4 stroužky česneku
- 1 dl piva
- lžičku nasekané petrželky
- hladkou mouku
- citronovou šťávu
- 2 bobkové listy
- olej
- máslo
- kmín
- sůl
- pepř
Příprava:
Očištěného kapra naporcujeme, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme je asi hodinu odležet. Na pánvi poté rozehřejeme olej, vložíme do něj porce kapra a prudce je opečeme z obou stran.
Část oleje slijeme, přidáme nakrájenou slaninu, půlky šalotky, plátky česneku, bobkový list a vše podlijeme pivem. Základ přiklopíme pokličkou a dusíme asi 5–7 minut. Porce měkkého kapra vyjmeme, ze šťávy odstraníme bobkový list, přidáme do ní nasekanou petrželku.
Zaprášíme ji hladkou moukou, zjemníme lžičkou másla, osolíme, opepříme a necháme krátce (asi 2 minuty) provařit. Porce kapra na talíři pak touto omáčkou přelijeme a podáváme s vařenými, popřípadě šťouchanými brambory.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen