Text: Milan Beránek, foto: Vladimír Urban, Lenka Hofmanová
Na jednu poctivou porci potřebujeme:
- Podkovu nebo jeden až dva řízky z kapra
- 50 g másla
- Špetku majoránky
- Sůl
- Bylinky podle chuti
- Trochu smetany
- 200 g kysaného zelí
- Kmín
- Vejce
- Cukr
- Cibuli
- Slaninu
- Trochu hladké mouky
- Česnek
- Hrušku
Příprava ryby:
Maso osolíme a opepříme. Poté do povoleného másla přidáme sůl, prolisovaný stroužek česneku a lehce promnutou majoránku.
Touto voňavou máslovou směsí maso potřeme mašlovačkou ze všech stran a necháme ho chvilku, klidně půlhodinku odležet. Pak maso vložíme do pekáčku a při 160-180 stupních ho pečeme 25-30 minut.
Asi v polovině pečení k němu přidáme rozkrojenou hrušku, kterou jsme zbavili jadřince a stopky.
Omáčku připravíme ze smetany, do které nasekáme bylinky podle chuti. Trošičku ji osolíme a lehounce ji redukujeme (vyvaříme).
Příprava zelňáku:
Kdo umí klasický bramborák, ten má vyhráno. Zelí posekáme, trochu z něj vymačkáme vodu, osolíme ho a přidáme do něj kmín, rozetřený česnek a trochu cukru.
Na oleji orestujeme nakrájenou slaninu s cibulí a po vychladnutí to přidáme k zelí. Vmícháme jedno vajíčko, přidáme pár lžiček hladké mouky, směs rozmícháme a pak ji pečeme na pánvi v podobě placiček.
Dobrý
Vypadá to dobře