Chutná polévka z jiker a rybích odřezků z Třeboňska jak ji kdysi vařily baštýřky.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- 1,5 l vody
- 300 g rybích odřezků
- 200 g jiker
- menší cibuli
- dvě lžíce mouky
- 30 g másla
- dvě lžíce zakysané smetany
- mletou červenou papriku
- sůl
- pepř
- dva bobkové listy
- čtyři kuličky celého pepře
- mletý pepř
- ocet
Příprava:
Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, do které přidáme jemně nastrouhanou cibuli a mletou červenou papriku. Zalijeme vodou, přidáme rybí odřezky, bobkový list, celý pepř, sůl a trochu octa. Vaříme za občasného míchání na mírném plameni po dobu 30 minut.
Mezitím uvaříme ve slané vodě zvlášť jikry. Polévku přecedíme, rybí maso zbavíme kůstek a přidáme propláchnuté jikry. Ochutíme solí, pepřem, octem a přidáme zakysanou smetanu.
Na talíři posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou a podáváme s bílým pečivem nebo chlebem.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen