Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 4 dny
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny

Jak ulovit makrelu?

strunc 11. září 2020 0 komentářů

Poznávání

Makrela je velmi rozšířeným druhem. Najdete ji ve Středozemním moři, Atlantském oceánu ve velkých hejnech. V létě a na podzim se makrely vyskytují (opět ve velkých hejnech) poblíž břehů průlivu Skagerrak, v Severním moři a v jižní části Norského moře.

Text: Michal Simčo, foto: rybolovnorsko.cz

V Evropě jsou známy dvě hlavní populace. Jedna se nachází západně od Britských ostrovů a druhá je v severním Atlantiku a průlivu Skagerrak. Ke konci roku dospělé makrely migrují ze Severního moře ke tření do oblasti západně a jihozápadně od Irska.

REKLAMA

Makrely

Doba tření závisí na místě života makrely. Ve Středozemním moři probíhá tření od března do dubna, v severních oblastech Atlantiku od června do července. Tření se odbývá těsně pod mořskou hladinou. Jikry jsou dlouhé 1– 1,5 mm. Jedna samička jich vytře asi 200–450 tisíc. Z jiker se asi po šesti dnech líhnou larvy, dlouhé 3,5–4 mm. Mladé ryby pohlavně dospívají v druhém a třetím roce života – při délce asi 30 cm. Makrely se dožívají věku až 20 let.

Nejlepší měsíc je srpen

Makrely se vyskytují na velkém území Norska, především v jeho střední a jižní části. Výskyt makrel končí u Lofotského souostroví. Severněji makrely netáhnou kvůli velmi chladným vodám severních moří. Když se voda oteplí, makrely připlouvají mnohem blíž k pobřeží. Obyčejně se dá ulovit první makrela již v polovině července, poslední na konci října.

REKLAMA

keleři a okouník

Srpen a září jsou určitě nejlepší měsíce. Počasí bývá stálé a spolu s přílivy a odlivy moře tak vznikají podmínky pro jedinečný zážitek. S makrelou na jemném vláčecím prutu prožijete stejné chvíle jako s malým lososem. Je to bojovnice s obrovským srdcem, nabitá energií.

Velký význam při lovu hraje i denní doba. Mé nejlepší lovy bývají krátce po odlivu nebo večer během stmívání. Na makrely ale můžete jít kdykoliv během dne. I při jakékoliv vodě. Osobně dávám přednost večernímu lovu, i když nejlépe se makrely loví časně ráno. Ale komu se chce z postele, že?

Potrava makrel

Makrely se živí planktonem a malými rybičkami. Přítomnost planktonu závisí na denním světle, plankton svou aktivitu zvyšuje večer. Denní migrace těchto drobných složek rybí potravy z hluboké vody (ve dne) ke hladině (při slabém světle) je nejvýznamnější migrací drobných živočichů na naší planetě. Drobné rybky stoupají za planktonem k hladině a stávají se mnohem zranitelnější.

Dravé ryby je uchvacují pod hladinou a mořští ptáci z nich těží na hladině. Pro rybáře je nejlepší krátké období letního horka, bezvětří a vysoký tlak vzduchu. Tedy podmínky, které ničí lov na velkých hloubkách. Když je za těchto podmínek měsíc v první nebo třetí fázi a moře má při západu slunce nízkou hladinu, pak nadchází příležitost k bláznivě divokému žraní makrel. Stav odlivu pečetí chování drobných rybek.

rybář na moři

Tlak od makrel a ostatních dravých ryb je nutí přiblížit se co nejvíce do pobřežních mělčin, kam se za nimi stahují dravé ryby. Až se slunce schová a nastane odliv, mnohem více drobných rybek se začne panicky pohybovat sem a tam po mělčinách. Tím se zvyšuje i smělost za nimi připlouvajících makrel. Je docela běžné zastihnout drobné rybky a občas i jejich pronásledovatele až úplně u břehu.   

Jak chutná?

Typicky. Její maso je velmi šťavnaté. Uzená makrela má delikátní a vynikající uzenou chuť. Navíc je z ní velice jednoduché odstranit kosti. Její aromatické, jemné maso má hnědavě červenou barvu. Obsah tuku se liší podle období lovu, ale většinou činí přibližně 3 procenta na jaře a 30 procent na podzim. Výhodou je, že maso makrely je bohaté na omega -3 mastné kyseliny, které podporují činnost srdce a oběhový systém. Pro tyto skvělé vlastnosti se makrela stále drží v žebříčku deseti nejoblíbenějších ryb Evropy.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled