Tady trochu přitvrdíme: Kari má dva významy, označuje se tak směs koření, které se prodává na našem trhu a také skupina jídel, která obsahuje kurkumu, skořici, zázvor, muškátový květ, hřebíček, drcený kmín, chilli atd. v různých poměrech, což dá pokrmům osobitou chuť a vůni. Kari se nikdy (!) nepřipravuje na živočišných tucích, cibule a česnek nesmí zhnědnout, nezahušťuje se moukou a vaří se pomalu, aby se všechny látky z koření vyluhovaly.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 500 g rybího masa (treska, sumec, kapr)
- čtyři rajčata
- cibuli
- čtyři stroužky česneku
- zázvor
- kurkumu
- drcený kmín
- skořici
- chilli
- pepř
- sůl
- citronovou šťávu
- bílý jogurt
- rostlinný olej
Příprava:
Na oleji zpěníme jemně nasekanou cibuli a česnek, přidáme (podle chuti) všechno koření a asi tři, čtyři minuty za stálého míchání osmahneme – cibule a česnek nesmí zhnědnout! Přidáme oloupaná nakrájená rajčata, směs podlijeme troškou vody a pozvolna ji dusíme do doby, než rajčata pustí šťávu a změknou. Pak přidáme na kostky nakrájené rybí maso a vše zvolna asi pět minut povaříme. Pokrm zahustíme lžící jogurtu a dochutíme citronovou šťávou, popřípadě ji přisolíme. Podáváme z rýží nebo rýžovými těstovinami.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen