Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant. Někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. Do polévky se leckde vkládají i opečené kousky rybího masa. V Maďarsku se každoročně pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské dobroty. V našem případě jsme použili hlavu ze sumce a jeho prsní ploutve.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • hlavu ze sumce
  • prsní ploutve
  • aspoň dvě cibule
  • dvě červené papriky
  • 200 g zakysané smetany
  • hladkou mouku
  • mletou červenou sladkou papriku
  • červenou pálivou paprika
  • sůl
  • pepř
  • nasekanou petrželku
  • sádlo

Příprava:

Na vývar potřebujeme nejméně 2 l vody, jednu velkou mrkev, petržel, cibule a kousek celeru. Do vody přidáme i pět kuliček celého pepře, pět nového koření a vše osolíme. Z hlavy odstraníme žábry, zalijeme ji vodou, přidáme zmíněnou kořenovou zeleninu, cibuli a ostatní ingredience, vše osolíme, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi 30 minut.

sumec
foto: Dalibor Marounek

Var má být pozvolný, jedině tak dosáhneme správného vyluhování chuťových a výživných látek a vývar navíc zůstane čirý. Hotový vývar scedíme přes síto. Maso obereme a připravíme k další úpravě. Na sádle zpěníme cibuli, zaprášíme ji moukou, červenou sladkou a pálivou paprikou a vše zalijeme vývarem.

Přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce povaříme. Nakonec polévku zahustíme kysanou smetanou, popřípadě ji ještě dochutíme, osolíme. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kousky uvařeného rybího masa, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme. Jako příloha se nejlépe hodí chléb, ale i jiné pečivo.

Napsat komentář