Maďarská rybí polévka je ve světě dostatečně známá a má řadu obměn. Někde se vaří z více druhů ryb, kdy nesmí chybět štika, kapr, úhoř. Jinde se do polévky přidávají rajčata, někdo do ní dává zavářku v podobě krupicových noků a my si dnes vyzkoušíme halászlé z kapra.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 1,5 kg masa z vykuchaného kapra
- dvě červené papriky
- dvě cibule
- 0,3 l zakysané smetany
- hladkou mouku
- kuličky pepře
- drcený pepř
- sůl
- ocet
- máslo
Příprava:
Z kapra vyřežeme menší kousky masa bez kostí, které obalíme v hladké mouce, opečeme na másle a dáme je stranou. Zbytek ryby, tedy hlavu, páteř i ocas nakrájíme a dáme vařit.
Do vody přidáme celou cibuli, 2 lžíce octa, sůl a 6 zrnek celého pepře. Když je maso měkké, což je za chvíli, vývar scedíme, maso obereme od kostí a dáme stranou. Druhou cibuli drobně nakrájíme a pak ji na másle osmahneme, posléze k ní můžeme přidat i trochu hladké mouky.
Jíšku samozřejmě poctivě mícháme. Poté ji zalijeme scezeným rybím vývarem, přidáme zbytek červené papriky, drcený pepř a polévku vaříme do doby, než paprika změkne.
Pak zmírníme oheň a polévku zalijeme zakysanou smetanou, vložíme do ní obrané rybí maso z vývaru, přidáme opečené kousky masa a máme hotovo. Kdo chce, ten do jíšky z cibule a hladké mouky může přidat i trochu mleté papriky.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen