Maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem, jak se často traduje. Sumčí filet nebo sumčí podkova obohatí jídelníček každého gurmána, my si dnes představíme jinou dobrotu: sumčí guláš.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 1000 g masa ze sumce
- 0,5 l vody
- 100 g slaniny
- 200 g rajského protlaku
- dvě cibule
- celou papriku
- nejméně dva stroužky česneku
- hladkou mouku
- majoránku
- sůl
- pepř
- červená papriku pálivou i sladkou (podle chuti)
- drcený kmín
- olej
Příprava:
Z masa odstraníme kůži, tuk a kosti, nakrájíme je na kostky, poprášíme mletým kmínem, osolíme a odložíme stranou. Na oleji osmahneme cibuli a necháme zesklovatět slaninu, vše poté zaprášíme moukou. Nalijeme vodu, přidáme rajský protlak, nakrájenou papriku a na mírném ohni vaříme do doby, než paprika změkne. Pak přidáme kostky masa ze sumce, ochutíme česnekem, majoránkou, pepřem, sladkou paprikou, solí. Povaříme jen krátce, 3 – 5 minut, než maso změkne. Guláš ze sumce podáváme s chlebem.
Super
Musí to být super