Pochoutka k večernímu posezení u piva. Pečenáče jsou rychlé, snadné a opravdu dobré. Nejlepší jsou z kapra, ale nebojte se použít cejna nebo plotici. Kostí se nemusíte bát, kyselý nálev je všechny rozpustí.

Text: Vladimír Špringl, foto: autor                             

Budeme potřebovat:

  • 2-3 kg rybího masa
  • Hladká mouka
  • Kmín
  • Sladká a pálivá paprika
  • 20 kuliček černého pepře
  • 1-2 kg cibule
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 8% ocet
  • 0,5 litru bílého vína

Postup:
Kousky masa osušíme, osolíme, opepříme a obalíme je v hladké mouce, do které jsme předtím přidali drcený kmín, sladkou i pálivou papriku. Pak je v rychlosti osmažíme.

Na nálev potřebujeme zhruba 1,25 l vody, přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Vše svaříme. Když nálev z plotny či ohně odstavíme, přidáme do něj asi 0,7 l octa a bílé víno. Nálev je možno i přisladit. Pak ho necháme vychladnout.

Do sklenice pak poskládáme osmažené kousky ryb střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Vše zalijeme připraveným nálevem a necháme v chladu tři dny uležet.

Dobrou chuť!

Napsat komentář