Fotografie
Jaroslav okomentoval Obrazem: Vysaze...
před 4 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Na severu Čech ...
před 4 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Candáti jdou do...
před 4 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Zahájení pstruh...
před 4 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Pečený pstruh...
včera

Dioxiny. Nebezpečí pro ryby i lidi

strunc 15. října 2019 0 komentářů

Poznávání

Text: David Štrunc, foto: pixabay

Dioxiny jsou látky, které nebyly nikdy vyráběny cíleně. Vždy se jednalo o vedlejší výrobní produkty. Tyto sloučeniny vznikají nejčastěji spalováním fosilních paliv, v přírodě například lesními požáry. Dále mohou vzniknout v průmyslu, který používá chlór (výroba papíru, textilní nebo chemické závody).

O těchto látkách můžeme říci, že jsou stálé, ve vodě velmi málo rozpustné. To znamená, že v přírodě nepodléhají rychlému rozpadu (degradaci) a v tělech živočichů se kumulují. Navíc se dobře váží na tukovou tkáň, což usnadňuje jejich zadržení v těle živočichů. Pro člověka je nejrizikovější konzumace kontaminovaných živočichů. Zajímavostí je, že nejvíce kontaminovanou potravinou jsou ryby ze Severního a Baltského moře.

REKLAMA

Vliv na člověka

Vzhledem k velkému množství různých látek nelze přesně říct, jaký vliv na člověka bude mít která sloučenina. Jednotlivé „koktejly“ dioxinů mohou mít i další vlastnosti, které ještě nejsou známy.

Celkově však můžeme říci, že tyto sloučeniny působí na nervovou soustavu, mohou vyvolat vrozené vady u plodu, působit na plodnost a vést až ke sterilitě. V neposlední řadě jsou také karcinogenní.

REKLAMA

Dlouhodobé působení vede k poškození imunitního a nervového systému, může mít vliv na inteligenci, na soustřední a může ovlivnit i chování.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled