Ve Skandinávii patří sleď k nejoblíbenější rybě, v Dánsku se podává pečený jako tradiční velikonoční pokrm s vařenými brambory a salátem z červené řepy.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- čtyři vykuchané sledě
- žitnou mouku
- nasekanou petrželku
- hrubozrnnou hořčici (vhodná je grilovací)
- sůl
- pepř
- olej
Příprava:
Sledě očistíme, odstraníme hlavy, ocasy, rozevřeme je jako knihu a vytrhneme páteř. Zbylé kostičky na bocích odstraníme ručně a poté rybu podélně rozpůlíme na dva filety. Ty potřeme hrubozrnnou hořčicí, posypeme nasekanou petrželkou a obalíme z obou stran v žitné mouce. Smažíme na rozpáleném oleji z každé strany asi dvě, tři minuty dozlatova. Velikonoční dánský sleď se podává s vařenými brambory politými máslem a se salátem z červené řepy.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen