Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 9 hod
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 18 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny

Co se teď děje na rybnících? Komorování rybníků

strunc 30. prosince 2019 0 komentářů

Poznávání

Text: Jan Interhiolz a Štěpán Janáček (studenti Střední školy rybářské JK v Třeboni), foto: autoři

Seznámíme vás, jak jsme se s tímto úkolem vypořádali. Komorování se provádí za účelem bezpečného přechování ryb přes zimu. K tomuto účelu využíváme tzv. komorové rybníky. Ty musí splňovat určité podmínky, jako jsou: snadný přístup, dostatečná hloubka, přítok s dostatkem kyslíku, nevelká rozloha a malé zabahnění. Tyto rybníky musíme přes zimu pravidelně kontrolovat – především jejich průtok a chemizmus vody. 

Po školní teorii jsme ráno vyrazili do terénu. Ten den bylo třeba vysekat prohlubně na rybníku Mlýnský. Tento rybník je třeboňskou školou – tedy žáky – využíván ke sportovnímu rybolovu.

REKLAMA

Po příjezdu jsme od učitele odborného výcviku vyslechli instrukce o tom, jak se chovat a pohybovat na ledu z hlediska bezpečnosti práce. Dostali jsme sekyry na led. Po výběru dvou míst pro vysekání prohlubní jsme začali prosekávat led. Mistr to měl o poznání lehčí, protože pracoval s motorovou pilou. Práce to byla namáhavá, ale rozhodně smysluplná – vždyť šlo o naše školní ryby!

Pochopitelně nás napadlo i jiné využití ledních sekerek, například jako hokejek. S tímto nápadem se však náš mistr neztotožňoval. To nás nezastavilo a alespoň do chvíle, než jedna ze seker praskla, jsme trénovali střely golfovým úderem. Mistr nám za to sice vynadal, ale zároveň nás i pochválil za dobře odvedenou práci. Prohlubně se nám opravdu povedly. Byla to zajímavá zkušenost, ke které bychom se jinde než na naší škole těžko dostali.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled