Články - Parma obecná
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Plavaná – lov na řekách
V minulém díle jsme si představili základy lovu na plavanou na stojatých vodách. V tomto díle na toto téma navážeme a popíšeme plavanou na tekoucích vodách.
Začínáme rybařit: Plavaná – lov na stojatých vodách
Při lovu na plavanou se samozřejmě musíme rozhodnout, jaké druhy ryb chceme lovit a podle toho zvolit správných revír. Pokud je vaším cílem například parma nebo ostroretka, je nutné hledat ji na tekoucí vodě. Pokud si chcete chytit kapra nebo lína, rozhodně budete mít větší šanci na úspěch na vodách stojatých.
Učíme se v Třeboni: Reprodukce našich ryb
S jarem přichází reprodukce našich ryb. V březnu se začíná třít štika, v dubnu pak candát, plotice, ježdík aj. V květnu jsou to cejni a na přelomu června kapr. V samotném červnu se tře lín a následně sumec. Rybí výtěr není závislý jen na měsíci, je také velmi ovlivněn teplotou vody a světelným dnem. Ale právě teplota vody se jeví jako zásadní faktor.
Učíme se v Třeboni: Školní biotop
Naše nová škola disponuje vodním biotopem, který má 170 kubíků vody a průměrná hloubka je 1,5 m. Srdcem biotopu je velký pískový filtr s malými česly a UV filtrem. Celý biotop obepíná naši školu kolem dokola, takže se dá s trochou nadsázky říci, že naše škola stojí ve vodním biotopu.
Parma, vousatá kráska
Na únor jsem vybral rybu, kterou můžeme chytat po celý rok. Ryba z čeledi kaprovitých není dravá, přesto občas zabere i na rybičku nebo umělou nástrahu. Jmenuje se parma obecná.
Rybářská pohádka: Závod v Leknínovém jezírku
Do zámecké zahrady přispěchal bílý únor. Bledá obloha jako by zmrzla v odrazu na hladině Leknínového jezírka a v nose štípal studený vzduch. Byla-li někdy někde tak ledová voda, až z ní ploticím zčervenaly ploutve, přihodilo se to nejspíš právě tady.
Základ úspěšného zimního lovu
Začátek nového roku je tady a začíná i další rybářská sezona. Její průběh lze jen s těžkostí plánovat, protože zejména v zimních měsících je vše závislé na vývoji počasí, které dokáže velmi často překvapit.
Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách
Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.
Parma, sen rybářů: Gumové nástrahy
Parmy jsou známé jako milovnice žížal a všelijakých červů. Z umělých nástrah mají k této jejich přirozené potravě nejblíže gumoví červi, umělé vosí larvy, ale i malé gumové rybky a třeba nymfy i další napodobeniny různých stadií vodního hmyzu.
Učíme se v Třeboni: Královna řek – parma obecná
Královnou našich řek byla odjakživa parma obecná (Barbus barbus). I z tohoto důvodu je po této rybě zcela právem pojmenováno jedno rybí pásmo.
Téměř rybářská latina
K rybářům a jejich koníčku určitě patří i rybářská latina. Bez šťavnatě vyprávěných příhod a zážitků, různě přikrášlených nebo zcela smyšlených, se neobejde prakticky žádná rybářská sešlost, ale často ani posezení u nahozených prutů.
Se splávkem za lednovými tloušti
Jsem rybář, který si nelibuje jen v jedné rybářské technice, ale vyžívám se v mnohých z nich. Rád chytám kapry, miluji přívlač a posedím si s chutí u feederového prutu.
Parma, sen rybářů: Chlupy a peří
S podzimem se stojaté i tekoucí vody nezadržitelně ochlazují a jak se pomalu přikrádá zima, toky jsou čím dál čistší. Ulovit nějakou lepší rybu je čím dál těžší, ale šikovný rybář si vždycky poradí.
Zabít parmu by byla chyba (Vždyť je to tak krásná ryba)
Po záseku chvilku váháte, zda vaše muška neskončila někde za kamenem. Najednou se vázka pohne proti proudu a vy víte, že máte na prutu zlatavou krasavici.
Parmy a wobblery
Není mnoho rybářů, kteří si spojí bojovnou parmu obývající silné říční proudy s takovou nástrahou, jako je wobbler. Na tuto imitaci rybičky se loví hlavně štiky, ale s menšími velikostmi i candáti a na ještě menší tloušti, okouni, pstruzi a také parmy…
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů