Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Domácí výroba wobblerů (4)
V minulém díle jsme naši rybku finálně nabarvili, dali jí dostatečně dráždivý design. Teď nás čeká první čirá vytvrzovací vrstva vhodným dvousložkovým epoxidovým lakem. To aby se balzové tělíčko pěkně zpevnilo a povrch se ochránil proti devastaci ostrými štičími nebo candátími zoubky. Dosáhneme tím navíc i projasnění dosud matných akrylových barev, wobbler získá patřičný lesk.
Pstruzi ve víně vaření
Recept ze staré kuchařky z druhé poloviny 19. století (psané ještě kurentem). Jako příloha jsou skvělé brambory pečené v troubě.
Učíme se ve Vodňanech: Odběr kapří hypofýzy
Při nácviku odběru kapří hypofýzy jsme měli k dispozici tržní kapry hmotnosti kolem dvou kilogramů. V rámci cvičení v laboratoři se jako praktický postup jeví použití obyčejné pilky na železo k otevření mozkové dutiny, která je kryta mohutnými kostmi čelními a temenními. Při průmyslovém získávání hypofýz ve zpracovnách ryb se k tomuto kroku používají okružní pily a hlavy již oddělené od trupu.
OBRAZEM: Školáci opět pomohli vysadit ryby do kdysi mrtvé řeky
Do řeky Bíliny bylo v Mostě ve spolupráci se společností ORLEN Unipetrol, a za účasti předškolních dětí i školáků, vypuštěno dalších téměř 400 kg původních druhů ryb.
Rybaření vesele i vážně: Jeseter hvězdnatý, nezaměnitelná ryba
Jako kluk jsem hltal příběhy o lovu obrovských jeseterů na Dunaji a dalších veletocích. Ani ve snu mě tenkrát nenapadlo, že budu jesetery lovit taky.
„Rybář“ házel ulovené líny ještě živé do plastového pytle. Trest ho neminul
Nepoctiví rybáři na severu Čech si nedají pokoj. Na revíru svěřeném MO Česká Kamenice si jeden takový výtečník ponechal 11 kusů lína (v Severočeském ÚS je povoleno 4 ks/den). Navíc se k nim choval zavrženíhodným způsobem, ještě živé je házel do plastového pytle. Severočeský ÚS o tom informuje na svých stránkách.
Zahájení pstruhové sezony se konečně blíží – vše vypukne již v úterý 16. 4.
Blíží se 16. duben, v letošním roce tak připadá otevření pstruhových revírů na úterý. Držitelé pstruhových povolenek se tak po dlouhé zimě dočkají nové sezóny.
Učíme se ve Vodňanech: Preparace ryb
Určitě jste někdy chytili rybu, na kterou jste byli velmi pyšní a chtěli si ji vystavit jako trofej a připomínat si ji nejen na fotografii.
Rybí perkelt
Tentokrát se zastavíme v Maďarsku, takže si připravte červenou papriku. Sladkou i pálivou.
Ze zasedání Republikové rady (duben 2024)
Republiková rada ČRS se sešla dne 4. dubna na svém pravidelném zasedání.
VIDEO: Pod hladinu jarního písníku
Podvodní fotograf Mirek Brát, jehož nádherné podvodní fotografie dobře znáte ze stránek časopisu Rybářství, tentokrát s podvodní kamerou zavítal k polskému písníku Krzeszów nedaleko českých hranic.
Na severu Čech řádili pytláci i masaři
Rybářská stráž má u vod na severu Čech napilno. Severočeský rybářský svaz o tom informuje na svých stránkách.
Muškaření na Goiserer Traunu
Jedním z mých posledních rybářských výletů ještě před odletem na druhou stranu planety byl ten do Rakouska, na řeku Goiserer Traun. Spolu s kamarádkou Katkou Švagrovou nás pozval přímo provozovatel revíru Peter Oberwimmer.
Candáti jdou do tření!
Přinášíme další aktuální příběh z pera našeho ichtyologa Pavla Vrány. Tentokrát o instalaci umělých candátích třecích hnízd na Slapech. Co myslíte, objevili se u nich candáti hned jako v loňském roce?
Vzpomínáme na staré časy: Štípané muškařské pruty Tokoz
Bambusové pruty ze štípaného tonkinu mají svoje jedinečné kouzlo i po mnoha letech. Tonkin je odrůda kvalitního druhu bambusu.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů