Články - Sumec velký
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Rizoto ze sumce
Rybí rizoto chutná výborně, lze připravit jak ze sladkovodních, tak z mořských ryb.
Březnové Rybářství: Jsou ryby stejně vybíraví strávníci jako lidé?
Živí se všichni jedinci v populaci jednoho rybího druhu stejně, nebo zde existuje výrazná individualita? Na tuto otázku jsme se s kolegy z Biologického centra Akademie věd zaměřili a výsledky rozhodně nejsou nezajímavé.
Pomazánka z uzeného sumce
Zůstane-li nám po uzení pár kousků sumce, připravte si chutnou pomazánku, přijde vám vhod! Maso ze sumce má výhodu, že nemá svalové kůstky a kostičky z masa tak vybírat nemusíme, což se kupříkladu o cejnovi tvrdit nedá ani náhodou.
Sumec na másle
Tuhle dobrotu zvládne i kuchařský antitalent. K přípravě chutného obědu použijeme maso za hlavou ryby, které není tak tučné.
Hon za náhodnými sumci se se může stát závislostí
Rybařím dlouhá léta a nekonečné vysedávání a čekání na jediný záběr není ničím, co bych vyhledával. Vše se ale rázem změnilo po jedné z rybářských vycházek.
Halászlé ze sumce
Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant. Někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. Do polévky se leckde vkládají i opečené kousky rybího masa. V Maďarsku se každoročně pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské dobroty. V našem případě jsme použili hlavu ze sumce a jeho prsní ploutve.
Říjnové Rybářství: Lov dravých ryb na Lipně
Lipno je fenomén. Je to největší umělá nádrž v České republice, ale i v Evropě a tím pádem i náš největší revír. Mluví se o něm hlavně v souvislosti s lovem dravců a s tím také o pravidlech, jak tyto ryby lovit. Rád bych širší rybářské veřejnosti připomněl trochu historie, okomentoval současnou situaci a pokusil se nastínit možnosti do budoucna.
Sumec zaútočil na bójku, uvízla mu v tlamě
V letošním roce byl na rybářském revíru 431 028 Mže 4 (VN Hracholusky) nalezen sumec velký, který zaútočil na bójku na hladině přehradní nádrže. Tato bójka následně uvízla v jeho tlamě. Informuje o tom Západočeský územní svaz na svých stránkách.
V září se rybářům daří!
Tento měsíc patří zcela určitě k jednomu z nejlepších z celého roku. Všechny druhy ryb jsou aktivní, a navíc se pomalu začínají cpát na zimu. Zásadní vliv na braní má pochopitelně vývoj počasí. Někdy bývá začátek září teplejší než srpen, jindy se naopak citelně ochladí. Kromě kaprů se dají úspěšně lovit i dravé ryby. Škoda jen, že v září už končí doba lovu ve 22 hodin.
„Souboj se sumcem o délce 220 cm trval skoro 40 minut,“ popisuje šťastná rybářka
Petra Janečková z Klatov rybaří od patnácti let. Převážně chytala kapry, ale když se jí podařilo předloni ulovit prvního sumce, okamžitě si pořídila vybavení na sumcařinu. Tuto sobotu se jí povedl na Orlické přehradě životní úlovek – sumec o délce 220 cm.
Nakolik jsou pravdivé legendy o sumcích?
Každý český rybář jistě zná nejrůznější rybářské legendy. Mnohdy jde o historky, které jsou předávány z generace na generaci už po celá desetiletí. Zřejmě nejúžasnější jsou však neuvěřitelné příběhy o sumci velkém (Silurus glanis).
Sumec, tajemný dravec z hlubin
Patří už tradičně mezi nejoblíbenější ryby. V souvislosti s možností lovit obrovské exempláře sumců na jihu Evropy (Španělsko, Itálie) adekvátně vzrostla i popularita tohoto vousatého krále evropských i našich vod.
„Když jsem viděl, že je to sumec albín, málem jsem omdlel,“ popisuje šťastný rybář
Někomu se ve středu během zahájení sezony dravců dařilo více, jiným méně. K těm šťastnějším patřil i Marek Piotrowski. Z Labe kousek od Mělníka vylovil nádherného sumce albína.
Sumec strhl rybáře s prutem do jezera. Ten si to ale nenechal líbit...
Lóránt Szabó chodí na ryby od dětství a jeho oblíbeným místem je jezero Hársasberki na jihozápadě Maďarska. V posledních letech se věnuje sumcařině, jeho rekordní úlovek vážil 82 kilogramů.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů