Články - Sumec velký
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Osrstěná kořist v potravě ryb
Je všeobecně známé, že v potravě dravých ryb, především větších exemplářů, se mohou i v našich vodách příležitostně objevit menší druhy savců. Velikost této osrstěné kořisti se ale obecně dost často přeceňuje, někdy přímo úměrně s počtem vypitých piv.
Francouzské rybí krokety
Recept můžeme připravit můžeme jak ze sladkovodních, tak mořských ryb.
Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách
Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.
Džuveč ze sumce
Skvělý recept na úpravu sumce pochází z balkánské kuchyně. Lze použít i jinou sladkovodní nebo mořskou rybu. Prostě podle chuti.
Sumec na topinkách
Pikantní směs, kterou lze připravit i z jiného rybího masa s malým obsahem kostí; např. z tresky.
Lov sumců s podvodním splávkem
„Je tam!“ vyhrknu překvapeně a vyskočím tak prudce, až se křesílko převrátí. Rolnička na špičce prutu několikrát krátce zacinkala a pak to přišlo. Vládce řeky zaútočil s takovou razancí, že se prut ve vteřině prohnul až k hladině a rolnička spadla do vody. Trubkový držák prutu je naštěstí pevně zapíchnutý, jinak by se i s prutem odporoučel do hlubin Velké řeky.
Vyrazil na sumce, ulovil skoro metrového kapra. Nakonec přišlo velké překvapení
David Brožík chytá odmala, rybařit ho naučil táta. „Věnuju se hlavně lovu na vláčku a lovu dravců, ale snažím se chytit přes rok tak nějak všechno. Přívlač mám rád, protože je to aktivní lov, ale občas si dám změnu a párkrát do roka to proložím sumcařinou.“
Smradlavé žraločí maso jako skvělá nástraha. Rybáři na něj ulovili v Ohři obrovského sumce
Sumec zabral na hákarl, což je specifický islandský pokrm připravovaný z masa žraloka malohlavého. Parta čtyř kamarádů sumce na začátku července ulovila mezi lounským a březenským jezem na Ohři.
Boršč ze sumce
Využití hlavy a odřezků ze sumce na kvalitní a hutnou polévku, která zasytí a zahřeje.
Obrovská radost na dětském rybářském táboře! Rekordní rybu tahali z vody dvacet minut
Mladí rybáři na dětském rybářském táboře u otrokovického Štěrkoviště budou na dnešní noc dlouho vzpomínat. Podařil se jim totiž parádní úlovek!
Rybaření vesele i vážně: Setkání s vládcem řeky
Ranní přívlač nepřinesla kýžené výsledky. Vyrazili jsme s Jirkou na loďce do hůře přístupných zákoutí Zlaté řeky. Mlhavý opar nad hladinou maskoval nájezdy okouních banditů.
Před pikolou za pikolou nikdo nesmí plavat
Ani nemusím zavírat oči. Mávnu lehce rukou, nahromaděný sediment u dna se zvedá a rychle mě zavine neprůhledným závojem. Před pikolou za pikolou nikdo nesmí stát…
Vyhlášená řeka vydala další obrovské monstrum. Tento sumec přepsal rekordní tabulky
Italský rybář Alessandro Biancardi ulovil v řece Pád minulý týden rekordního sumce. Měřil 285 cm a je největším chyceným sumcem na světě. O 4 cm překonal světový rekord na téže řece, který ovšem vydržel jen dva měsíce. Informuje o tom web Daily Mail.
Zahájení lovu dravců – rybářský svátek
Blíží se šestnáctý červen, další z velkých svátků všech příznivců lovu dravých ryb přívlačí. Každoročně se tohoto magického data nemohou dočkat tisíce rybářů.
Jak vidí ryby
Jistě mi dáte za pravdu, že i když jsou ryby daleko primitivnější než my, vládci planety Země, jejich pohled po vytažení z vody je někdy natolik výmluvný, že čekáme jen na to, kdy na nás ryba promluví. Možná i proto postupně přibývá zastánců metody „Chyť a pusť“.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů