Fotografie
Jan okomentoval Jak jsme si uži...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval O víkendu start...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Candát v alobal...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Candát v alobal...
před 6 dny

Články - Kapr obecný

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

Praxe
12. června 2024

Stick mix, jiná dimenze v krmení s PVA

Všichni si jistě pamatujete dobu, kdy jste PVA materiály použili poprvé. Jako první přišly na řadu PVA stringery – celé nebo půlené kuličky, popřípadě pelety na PVA šňůrce či pásce. V lovu kaprů způsobily téměř revoluci.

ČRS a MRS
11. června 2024

Rybářské závody na Piláku – s deštěm a s Jakubem Vágnerem

V neděli 19. května, někdy kolem sedmé hodiny ranní, se nad revírem 461 131 (Sázava 19, Pilská nádrž) téměř protrhlo nebe. Husté provazce deště se pustily do 61 statečných mladých rybářů, kteří se sešli na již tradičních dětských rybářských závodech.

Poznávání
9. června 2024

Učíme s v Třeboni: Hormonálně řízená reprodukce ryb

Důvod, proč provádíme hormonálně řízenou reprodukci ryb, je zcela prostý. Velká část našich chovaných druhů ryb nemá zcela sjednocený výtěr, (nevytírají se v jeden den) nebo by se bez hormonální produkce vůbec nevytřely (amur, tolstolobik, tolstolobec). Hormonální stimulaci využíváme při umělých i poloumělých výtěrech. Výtěr ryb ovlivňují i vnější faktory, jako je délka světelného dne, teplota vody, stav vodní hladiny a množství ryb opačného pohlaví.

Praxe
6. června 2024

Kapří poradna: Barevné vlasce

Věříte, že nějak barevné vlasce mohou ryby odrazovat? Jakou barvu vlasců používáte?

Praxe
5. června 2024

Vyvážená a plovoucí boilie

Vyvážené a zejména plovoucí nástrahy nejsou v rybařině nic zásadně nového. Plovoucí kousky pečiva se používaly už velmi dávno. A ve chvíli, kdy pečivo trochu nasáklo, stalo se de facto vyváženou nástrahou, která sice leží u dna, ale stále je lehčí než ostatní běžné nástrahy.

Praxe
30. května 2024

Rybaření vesele i vážně: Království zlatozelených línů

Ulovit tuto nádhernou rybu není příliš těžké. Základem úspěchu je být ve správný čas na správném místě. Líni se do našich revírů v poměru s kapry tolik nevysazují, v některých revírech chybí úplně nebo patří mezi ojedinělé úlovky. Jinde jsou naopak velmi hojní.

Ostatní
26. května 2024

Kapří poradna: Šnůry s imitací vodních řas

Mají šnůry s imitací vodních řas smysl, nebo je to jen reklamní trik?

Praxe
22. května 2024

Rybaření vesele i vážně: Kapr říční trofejní

Představovat kapra je naprosto zbytečné. Na prutu ho měl snad každý rybář. Většinou se loví exempláře 40–60 cm, což bývá velikost vysazovaných ryb.

Praxe
19. května 2024

Kapří poradna: Nákup nového bivaku

Uvažuji o koupi nového bivaku. Na jaké parametry se mám zaměřit?

Praxe
13. května 2024

Květen, kapří měsíc

Zatímco duben je mnohdy ještě nevyzpytatelný a velmi často se stává, že se netrefíte do optimální nálady kaprů, květen už je obvykle jiná liga.

Recepty
11. května 2024

Staročeská kapří polévka

Baštýř se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu na trh atd. Práce to nebyla lehká a po ní teplá rybí polévka přišla vhod. Není překvapením, že nejlepší rybí polévky vařily právě ženy baštýřů. Některé jejich recepty jsou rodinné stříbro a nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, který proslul rybníkářstvím a chovem ryb. Následující recept na hutnou polévku se objevil ve starší kuchařce Ryby podle baštýřek z Třeboňska od autorů M. Huleho a F. Kuby.

Video
9. května 2024

VIDEO: Zvědavý úhoř, ostražitý candát a další ryby pod pod hladinou zatopeného písníku...

Podvodní fotograf a filmař Mirek Brát, s jehož dechberoucími snímky se můžete pravidelně setkávat v časopise Rybářství, nám do redakce poslal videopozdravení z prvomájového potápění. Tentokrát natáčel na zatopených písnících Pardubicka.

Praxe
7. května 2024

Rozpustná boilie

Rozpustná boilie je poměrně nový trend, který se začal objevovat teprve v posledních letech. Dříve se vyráběly rozpustné maximálně tak pelety, ale u boilie se předpokládalo, že jde o pevnou hmotu, která něco vydrží a odolá ataku menších ryb.

Poznávání
1. května 2024

Učíme se v Třeboni: Význam rybníků

Rybníky na našem území jsou kulturním dědictvím z dob minulých. Z roku 993 pochází první zmínka o osadě „Rybníčku“ v Praze. Další pak z Kosmovy kroniky v roce 1034, kde se dočteme o předávání rybníka Sázavskému klášteru.

Praxe
28. dubna 2024

Trvanlivá boilie

V minulém díle jsme si povídali o mražených boilie, jejich přednostech a nevýhodách. Možná jsem jen zapomněl podotknout, že mražení vlastně ani není nutné, pokud boilie po výrobě dobře osušíte a v dohledné době spotřebujete. Je to něco, jako když si koupíte čerstvý chléb. Pár dní vydrží v optimálním stavu a poté začne tvrdnout. Kdybyste ho dali do mikroténu, abyste tvrdnutí zpomalili, časem začne plesnivět. Nějak podobně je to i s „mraženkami“.

První Předchozí 1 2 3 4 12 23 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled