Fotografie
Josef přidal úlovek Štika obecná...
před 26 min
Fotografie
Josef přidal úlovek Jelec tloušť...
před 27 min
Fotografie
boza.sobotkova@seznam.cz okomentoval Vltava - Praha ...
před 13 hod
Fotografie
HAVLÍĆEK založil otázku rychlá nebankov...
předevčírem
Fotografie
Vojtech okomentoval Stav dravců v Č...
před 4 dny

Články - Pstruh obecný

Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!

ČRS a MRS
9. října 2023

ROZHOVOR: Sjednocení lovu pro muškaře a vláčkaře očima ČRS

Od 1. 1. 2024 vstupuje v platnost prováděcí vyhláška k zákonu o rybářství. Velké debaty v rybářské komunitě vyvolala zejména její část, která sjednocuje lov přívlačí a muškaření na pstruhových revírech. Redakce Rybářství proto k tomuto tématu položila několik otázek Lukáši Marešovi, mluvčímu ČRS.

Zahraničí
2. října 2023

Na Hnilci

Podhorský úsek slovenské řeky Hnilec nad vodní nádrží Palcmanská Maša je chovným revírem Slovenského rybářského svazu, potažmo Rady Žilina. Říčka, která protéká obcí Stratená, kdysi sloužila k odchovu generačních lipanů podhorních až do období, kdy si rybáři lipany brali domů a vlastně je vodě vůbec nevraceli. Tato éra však už skončila.

Novinky
29. srpna 2023

V chovném potoce uhynuly stovky potočáků. Rybáři teď nemají co nasazovat do revírů

Na zhruba čtyřkilometrovém úseku potoka Hodonínka na Blanensku vysbírali o víkendu rybáři stovky uhynulých pstruhů obecných. Za otravu vody pravděpodobně může havárie v čistírně odpadních vod v nedaleké Olešnici. Uvedl to dnes Blanenský deník.

Poznávání
26. července 2023

Tajemství inkubačních schránek

Všichni, kdo mají co do činění s rybami, vědí, že nebýt umělého výtěru ryb, jejich líhnutí v přístrojích a jejich následný odchov a vysazování, nebyla by v našich vodách ani šupina. Tím míním rybářské revíry. Komerční chov ryb do prodejní sítě je jiná kapitola.

Poznávání
4. června 2023

Učíme se ve Vodňanech: Pečujeme o pstruhový revír

Zlatý potok je pravostranný 48 km dlouhý přítok řeky Blanice. Pramení na úpatí hory Libín a protéká velmi zachovalou krajinou šumavského podhůří. Naše škola má tento rybářský revír v užívání dlouhé desítky let zejména pro účely výuky žáků školy.

ČRS a MRS
3. května 2023

Plovoucí inkubátory: nadílka pstružího plůdku pro Radotínský potok

Jak jsme již naše rybáře dříve informovali, prováděla MO ČRS Radotín v průběhu letošní zimy a jara odchov pstružích jiker v plovoucích inkubačních přístrojích.

Poznávání
10. dubna 2023

Učíme se ve Vodňanech: Vracíme pstruha obecného do přírody

Pstruh obecný (forma potoční) je naše původní lososovitá ryba vyskytující se v tocích ležících ve vyšší nadmořské výšce, jako jsou horské potoky a bystřiny. V posledních letech je tato ryba na ústupu.

Poznávání
27. března 2023

Problematika pražských pstruhových vod očima ichtyologa

Jaká je v pražském územním svazu situace s pstruhem obecným a dalšími lososovitými rybami?

Novinky
22. března 2023

Potočáci z plovoucích inkubátorů osidlují pražské toky. Pomohly i Norské fondy

Pražští rybáři vysadili do Radotínského a Únětického potoka okolo osm a půl tisíc jiker pstruhů obecných. Zatím jsou umístěny v plovoucích inkubátorech, které je chrání, než vyrostou. Informují o tom na svém webu.

Poznávání
6. března 2023

Učíme se ve Vodňanech: Lov pstruhů za účelem reprodukce

Pstruh obecný forma potoční (Salmo trutta morpha fario) je naší původní lososovitou rybou pstruhových vod. Rybáři vědí, že jeho doba hájení je od počátku září do poloviny dubna. Ten důvod je na místě. Jde o zajištění nerušeného prostředí při tření, v průběhu zimy a ještě chladného předjaří, kdy probíhá inkubace jiker a vývoj vykuleného plůdku.

Novinky
7. prosince 2022

Policie nenašla viníka masivního úhynu potočáků, případ nejspíš odloží

Na konci srpna jsme informovali o masivním úhynu potočáků na řece Mohelce nedaleko Jablonce nad Nisou. Vyšetřovatelé ovšem nezjistili příčinu, která by za úhynem stála, a případ nejspíš odloží. Informovala o tom regionální mluvčí policie Ivana Baláková.

Novinky
14. listopadu 2022

Dvojí metr při odškodnění za otravu řeky? Vodárna peníze dostala, rybáři ne

V noci na 8. října 2019 unikla do Drnového potoka toxická látka určená k moření dřeva. Viníkem byla dřevařská společnost Holz Schiller v Lubech u Klatov. Firma rybářům škodu dodnes neuhradila, ačkoliv s plzeňskou vodárnou se nedávno mimosoudně vyrovnala a zaplatila jí zhruba půl milionu korun. Informoval o tom server Novinky.cz.

Praxe
11. října 2022

Říjnové Rybářství: S ploutvemi za pstruhy

Rybaření z bellyboatu už dávno není žádná žhavá novinka. Kromě muškařů tuhle šikovnou pomůcku používají rybáři i při dalších rybolovných technikách. Jednomístné plavidlo poháněné ploutvemi na nohou je nenáročné na přepravu a dává člověku velkou svobodu, co se týče výběru lovného místa.

Praxe
4. září 2022

Chyť a pusť? Skoro pětina ryb uhyne

Metoda chyť a pusť získává celosvětově na popularitě. Rybáři jsou díky mediím, reklamám, ale i samotným rybářským ikonám tlačeni do pouštění svých úlovků. „Rybu, kterou nepustíš, znovu nechytneš,“ zní ze všech „koutů“ internetu. Je tomu tak doopravdy?

Novinky
22. srpna 2022

Tisíce mrtvých potočáků. Další úhyn, tentokrát na pstruhovém revíru

Během tohoto víkendu z doposud nezjištěných příčin zaznamenán masivní úhyn ryb, především pstruhů, na řece Mohelce nedaleko Jablonce nad Nisou.

První Předchozí 1 2 3 4 6 Další Poslední

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled