Články - Candát obecný
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Tajemství tilapie nilské
Host z Afriky uvázl na našem háčku pouze pomyslně. Tilapie nilská coby teplomilný druh nemá šanci v našich podmínkách přežít. Vyskytuje se pouze v umělých chovech. Přesto čas od času nějakému šťastlivci tilapie zabere.
Řeka Bodrog – jižní krasavice
Řeka Bodrog, druhá největší řeka ve východním Slovensku, se navenek tváří, že s Tisou nemá nic společného, ale opak je pravda. Do Tisy se vlévá v maďarském městečku Tokaj, známém vinařském centru.
Lov dravců na mrtvou rybičku
Voda vysoko vystříkne, rybičky skáčou vzduchem a na zlomek vteřiny spatřím i temný hřbet krvelačného dravce. Na nic nečekám, rychle popadnu prut s nastraženou mrtvou ouklejí a nahodím. Hladina se zatím uklidnila, ale je jasné, že šupinatý predátor tu někde musí být.
Učíme se v Třeboni: Typy výtěrů ryb v našich vodách
Ve vodách České republiky žije něco málo přes 60 druhů ryb. Neliší se jen nároky na životní prostředí (stojatá nebo tekoucí voda, teplota vody, obsah kyslíku aj.), ale i typem výtěru. Pro udržení rybích populací v našich vodách je nejdůležitější zachovat nebo zřizovat výtěrová místa – trdliště ryb.
Učíme se ve Vodňanech: (Skoro) zapomenuté rybářské technologie
Metodu poloumělého výtěru candáta na přenosná výtěrová hnízda zavedl a propracoval nestor českého rybníkářství Josef Šusta koncem 19. století na Třeboňsku.
Učíme se v Třeboni: Přeprava ryb
K samotnému chovu ryb odjakživa patřila i přeprava. V dobách dávných se ryby přepravovaly pomocí koňských spřežení. K převozu se využívalo dřevěných sudů nebo se kapři převáželi jen na mokré slámě překrytí mokrým plátnem (aby neoschli a neomrzli).
Zahájení lovu dravců – rybářský svátek
Blíží se šestnáctý červen, další z velkých svátků všech příznivců lovu dravých ryb přívlačí. Každoročně se tohoto magického data nemohou dočkat tisíce rybářů.
Candátí hlídka
Druhý týden po instalaci umělých třecích hnízd pro candáty jsme se opět vydali na ÚN Slapy na inspekční cestu, abychom se podívali, zda je vše tak, jak má být. Protože voda v nádrži je vlivem přítomných rozsivek zbarvená do hněda a na 4 metrech hloubky již mnoho světla pro čip naší kamery nenajdeme, vzali jsme si tentokráte na cestu i přísvit.
Candáti na Slapech obsadili nabídnutá umělá trdliště
Vážení příznivci Petrova cechu, jsme rádi, že vám můžeme nabídnout krátkou reportáž, která zůstává skryta zrakům většiny z nás. S pomocí kamery jsme se vydali na obhlídku umělých trdlišť, která jsme v předchozích týdnech instalovali na ÚN Slapy.
Téměř rybářská latina
K rybářům a jejich koníčku určitě patří i rybářská latina. Bez šťavnatě vyprávěných příhod a zážitků, různě přikrášlených nebo zcela smyšlených, se neobejde prakticky žádná rybářská sešlost, ale často ani posezení u nahozených prutů.
Za candáty na přehrady
Velké přehradní nádrže jsou krásné vody skrývající spoustu překvapení, která my rybáři odhalujeme jen z velmi malé části a vzácně. Když se ocitnete na břehu velké vody a zahledíte se na hladinu, můžete se jen domýšlet, co všechno se pod ní skrývá.
Na rybách v listopadu: Zkuste živou nebo mrtvou rybku
S živou i mrtvou rybkou a jejími částmi se dá od 15. června lovit kdykoli až do konce roku. Teplé letní večery i časná rána přímo vybízí k tomu, abychom s u prutů s nahozenými rybkami pěkně poseděli.
Známe důvod zpackaného zarybňování candátů v Dalešické přehradě. Jakou škodu viníci způsobili?
Dne 25. října jsme jako první informovali o zpackaném zarybňování na přehradě Dalešice, při kterém uhynuly stovky candátů. Pobočný spolek Třebíč, který se o tento revír stará, řešil nešťastnou situaci na včerejším mimořádném zasedání.
Candáti se pravděpodobně udusili. Rybáři zahájili šetření kolem uhynulé násady na Dalešické přehradě
Včera jsme jako první informovali o zpackaném zarybňování na přehradě Dalešice, při kterém uhynuly stovky candátů. Jaký je další vývoj situace?
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů