Články
Rybaření je nekonečná zábava, ale i koníček, při kterém se můžeme stále zlepšovat. Pokud jste u vody rádi nejen fyzicky, ale taky v myšlenkách, vyberte si svůj šálek kávy a pusťte se do čtení!
Rybí pasti – šance pro pytláky
Tímto trochu pozměněným příslovím bych chtěl upozornit na jednu z podob pytláctví, které bych dal přívlastek příležitostná.
Samotáři kontra rybí hejna
Dnes už asi jen těžko zjistíme, jestli první ryby žily spíš samotářským způsobem života, nebo již v pradávných řekách a mořích příslušníci jednoho druhu, popřípadě i několika druhů, vytvářeli menší nebo větší uskupení.
Vaříme u vody
Rybářům, kteří u vody tráví déle času, nastává otázka, co si dobrého uvařit. Někdy neberou, takže se musí sáhnout i do jiných zdrojů. Poměrně dlouho jsem volil variantu hotových jídel. Mám teď na mysli guláše z plechovky či instantní polévky. Jenže pojídáte-li tyto potraviny častěji, s přílišnou rozkoší se nepotkáte.
Rybářská pohádka: Závod v Leknínovém jezírku
Do zámecké zahrady přispěchal bílý únor. Bledá obloha jako by zmrzla v odrazu na hladině Leknínového jezírka a v nose štípal studený vzduch. Byla-li někdy někde tak ledová voda, až z ní ploticím zčervenaly ploutve, přihodilo se to nejspíš právě tady.
Poznejte ho a ulovte: Hrouzek obecný
Lidově se mu říká řízek, hřízek, řezan… Hrouzek obecný(Gobio gobio) je drobná kaprovitá ryba s protáhlým válcovitým tělem, na spodní straně zploštělým.
Kapr na budínský způsob
Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odpočinout.
Vzpomínáme na staré časy: Firma Tokoz
Dne 8. března 1920 koupil Jaroslav Rousek od společnosti pro zápalkové zboží Helios a.s. továrnu v Zámku Žďár. Tehdy se firma jmenovala podle svého majitele Jaro J. Rousek, továrna na zámky, železné zboží a nástroje.
Ze zasedání Republikové rady (únor 2024)
Republiková rada ČRS se sešla 8. února na svém pravidelném zasedání. Na programu byly zejména následující body – informace o celkovém výsledku celosvazového rybolovu a jeho redistribuci za rok 2023, informace o počtu členů ČRS v roce 2023, prodej celosvazových a celorepublikových povolenek za rok 2023, kontroly Republikové dozorčí rady, projednání aktuálních oblastí k RIS.
O kouzelném kartáči aneb výroba třecích hnízd se rozbíhá
Zdá se, že jaro je ještě daleko, ale uteče to jako voda. A až se jaro 2024 zeptá rybářského hospodáře, co dělal v zimě, dostane možná překvapivou odpověď: „Připravoval jsem třecí hnízdo pro candáty“.
U našich sousedů letos zimuje rekordní počet kormoránů
Během lednového sčítání (13. –14. ledna) bylo na slovenských hnízdištích zjištěno 11 896 kormoránů velkých. Jedná se o tamní historicky nejvyšší počet zimujících kormoránů. Informuje o tom Richard Štencl z oddělení ichtyologie a ekologie rybářských revírů Slovenského rybářského svazu (SRZ) – Rady v Žilině.
Učíme se v Třeboni: Všudypřítomný karas stříbřitý
Vlastnosti karasa stříbřitého (Carassius auratus) jsme už v této rubrice zmiňovali několikrát. Řešili jsme celkovou problematiku druhu i jeho užitek v oblasti barevných (okrasných) ryb. Nyní se detailněji podíváme na jeho neobvyklý způsob rozmnožování a řekneme si, proč je tento nepůvodní druh u nás tak bohatě rozšířený.
Zimní rybaření
Únor bílý, rybáři šílí. Upravené přísloví naznačuje, že pokud začne mrznout a sněžit, je s rybářským sportem zle. Doma za pecí je sice pohoda, každoročně však přibývá nadšenců vyznávajících celoroční lov.
Pečený chňapal
Chňapal červený (obchodní název Red Snapper) je chutná ryba s narůžovělým masem. Velké lupínky masa jsou bez kostí a tužší konzistence. Nejčastěji se připravuje pečením, maso je sušší, máslem proto nešetříme.
Informace ke stavu řešení jednotné MP a P povolenky
S ohledem na některé zkreslené informace, které se šíří v souvislosti s návrhem na jednotné MP a P povolenky ČRS k lovu ryb, považujeme za důležité v této záležitosti uvést aktuální a relevantní údaje.
Novinky z iRybářství na váš e-mail
Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled
Vložením e-mailu souhlasíte s podmíkami ochrany osobních údajů