Jeseter je u nás málo známá a dost opomíjená ryb. To je však velká škoda, protože má velmi kvalitní a chutné maso, které jako by bylo na tatarák přímo stvořené.

Text: David Štrunc

Budeme potřebovat:

  • Jesetera
  • Cibuli
  • Hořčici
  • Kapary
  • Pepř
  • Citron
  • Chili pastu
  • Olivový olej
  • Sušenou papriku
  • Kyselé okurky
  • Chléb
  • Česnek
  • Sůl

Postup:

Nejprve jesetera vyfiletujeme. Můžeme použít celé půlky, já používám vždy zadní půlku z filety, protože na ní není tak hezké maso.

co potřebuji k receptu?
foto: Eva Štruncová

Stáhneme kůži a filet očistíme. Pokusíme se odřezat všechny chrupavky a tmavou tukovou vrstvu, která se nachází pod kůží. Není to snadné, ale určitě to zvládnete. Ostrý nůž je půlka úspěchu.

Maso nakrájíte na co nejmenší kostičky, které můžete ještě posekat. Pokud chcete proces urychlit, můžete použít mixér.

Pokrájíte kyselé okurky a cibuli. Opět se snažte o co nejdrobnější kousky, aby se nám ingredience dobře promísily. Přidáme papriku, šťávu z půlky citronu, pepř, posekané kapary a lžíci hořčice. Zakápneme olivovým olejem a přidáme chili pastu. Každý má rád jinak ostré, já mám doma opravdu hodně ostrou pastu, proto dávám jen čtvrt lžičky, aby mi nezanikly ostatní chutě.

Vše důkladně promícháme a ochutnáme. Stejně jako u hovězího tataráku i zde záleží hodně na vaší chuti.

Vytvoříme kopeček, s malou prohlubní na vrcholu. Do té položíme žloutek z křepelčího vajíčka. Můžeme dozdobit špenátem, rukolou nebo nakládaným zázvorem.

Podáváme s posolenou topinkou, kterou můžeme potřít česnekem, stejně jako u klasického tataráku.

Dobrou chuť!