Fotografie
Jaroslav dal lajk První povolenka...
před 5 dny
Fotografie
MIKULÁŠKOVÁ založil otázku Profesionální f...
před 11 dny
Fotografie
Amit založil otázku Mitolyn Reviews...
před 12 dny
Fotografie
Amit založil otázku Mitolyn Benefit...
před 12 dny
Fotografie
Amit založil otázku Mitolyn – The U...
před 12 dny

Chcete jíst kvalitní české ryby? Nejlepší jsou ty s certifikátem

Marek iRybářství 4. prosince 2023 2 komentářů
ryby k jídlu

foto: Albert ČR

Novinky

Akademičtí pracovníci z oblasti rybářství Mendelovy univerzity v Brně chtějí podpořit konzumaci lokálních ryb v českých domácnostech a trvale udržitelný chov ryb v tuzemských rybnících. Vytvořili desatero zásad udržitelného chovu pro rybářské podniky, které budou dodávat ryby a rybí produkty do obchodního řetězce Albert. Univerzita o tom informuje na svých stránkách.

text: Marek Kožušník

Podniky, které splní stanovené podmínky, získají certifikaci. Budou pak moci užívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb. Certifikace garantuje spotřebiteli tradiční způsob chovu i výlovu českých ryb, ale také kvalitní maso. Plnění podmínek budou každoročně kontrolovat vědci z Oddělení rybářství a hydrobiologie MENDELU.

REKLAMA

Certifikaci vymyslel a rozběhl obchodní řetězec Albert. Záštitu projektu poskytuje Rybářské sdružení ČR, které je zároveň i vlastníkem ochranné známky.

Desatero zásad pro získání a držení certifikace zahrnuje nejen systém chovu, ale i přikrmování ryb nebo jejich přepravu. Nevynechává ani péči o rybniční plochu a plnění mimoprodukčních funkcí rybníků.

REKLAMA

„Hlavní vizí je dostat do povědomí tuzemských zákazníků i široké veřejnosti problematiku chovu sladkovodních ryb v ČR. Chceme při tom poukázat na výhody této živočišné výroby v porovnání s chovem jiných hospodářských zvířat, zdůraznit lokálnost a kvalitu této suroviny i zvýšit spotřebu sladkovodních ryb v České republice,“ uvedl Jan Mareš z Oddělení rybářství a hydrobiologie MENDELU.

Udržitelný chov ryb

„Velice si vážíme spolupráce s Mendelovou univerzitou v Brně, s Rybářským sdružením ČR a tuzemskými rybáři. Společně jsme se zavázali k podpoře udržitelného chovu ryb v České republice a zajištění kvalitních lokálních rybích produktů pro naše zákazníky. Certifikace Udržitelný chov ryb nám umožňuje nabídnout zákazníkům ryby, které jsou nejen chutné, ale také jejich chov a výlov je šetrný k životnímu prostředí,“ doplnil Dušan Bergr, manažer kvality v Albertu.

„Naše rybářství patří mezi nejvýznamnější tradiční chovatele ryb. Desatero zásad nám pomůže v dalším rozvoji udržitelného chovu ryb. Díky certifikaci můžeme garantovat zákazníkům kvalitní rybí maso, ale především zachování toho nejlepšího, co nám tradice zanechala s přihlédnutím k nejmodernějším trendům v chovu ryb,“ dodal Tomáš Brabec z Rybářství Třeboň.

certifikát
foto: Albert ČR

Iniciativa vznikla pod záštitou Rybářského sdružení ČR, které již řadu let podporuje zachování rybničního bohatství a tradičního rybářství v České republice.

„Jedná se o významný milník pro celé odvětví rybářství v České republice. Certifikace zaručuje, že ryby, které Albert nabízí svým zákazníkům, jsou chovány s ohledem na životní prostředí a jsou zároveň udržitelným produktem i pro další generace,“ popsal Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení.

Rybníkářství je podle Kratochvíla tradiční obor, který má v Česku mnohasetletou tradici, ale s přicházejícími klimatickými změnami se také musí připravovat na budoucnost.

Česko na chvostu

Optimální spotřeba je dle odborníků kolem 17 kg ryb na osobu a rok. Přestože průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule je 20 kg, statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele Evropské unie je pouze 11 kg. V České republice pak spotřeba ryb dlouhodobě stagnuje na hodnotě 4–5 kg. Z toho jsou jen 1,3 kg na osobu ročně sladkovodní ryby tuzemského původu.

„Dovoz ryb převyšuje vývoz, a to více než dvojnásobně. Nejprodávanější rybou v ČR je mořský losos obecný.  Nejvíce zastoupený ve vývozu živých ryb je setrvale kapr obecný,“ shrnul Lukáš Harabiš z Oddělení rybářství a hydrobiologie MENDELU.

Zásady udržitelného chovu ryb

  • uzavřený systém chovu
  • eliminaci nežádoucích druhů ryb
  • maximální rybí obsádka
  • pravidla přikrmování ryb
  • ochrana a šetrné zacházení s rybami
  • podmínky použití medikovaných krmiv a léčivých přípravků
  • vápnění a hnojení rybníků
  • péče o rybniční plochu a mimoprodukční funkce rybníku
REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (2)

  1. Tohle jsem řešil o Vánocích, kdy není problém na ulici potkat nějakou káď s rybama. Za stejnou cenu naše sladkovodní ryby kdykoliv jindy během roku nemám šanci koupit. Jsem odkázaný na svou rybařinu a na to, co si ulovím. Je to škoda, nikde žádná rybárna tady na severu. A přitom by bylo tuzemských ryb habaděj, jen musí distributoři a obchodní řetězce chtít konat, český občan by si jistě kapra dal i mimo Vánoční čas.

  2. Nikdy jsem neřešil jestli je ryba s certifikátem

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled