Akademičtí pracovníci z oblasti rybářství Mendelovy univerzity v Brně chtějí podpořit konzumaci lokálních ryb v českých domácnostech a trvale udržitelný chov ryb v tuzemských rybnících. Vytvořili desatero zásad udržitelného chovu pro rybářské podniky, které budou dodávat ryby a rybí produkty do obchodního řetězce Albert. Univerzita o tom informuje na svých stránkách.
text: Marek Kožušník
Podniky, které splní stanovené podmínky, získají certifikaci. Budou pak moci užívat ochrannou známku Udržitelný chov ryb. Certifikace garantuje spotřebiteli tradiční způsob chovu i výlovu českých ryb, ale také kvalitní maso. Plnění podmínek budou každoročně kontrolovat vědci z Oddělení rybářství a hydrobiologie MENDELU.
Certifikaci vymyslel a rozběhl obchodní řetězec Albert. Záštitu projektu poskytuje Rybářské sdružení ČR, které je zároveň i vlastníkem ochranné známky.
Desatero zásad pro získání a držení certifikace zahrnuje nejen systém chovu, ale i přikrmování ryb nebo jejich přepravu. Nevynechává ani péči o rybniční plochu a plnění mimoprodukčních funkcí rybníků.
„Hlavní vizí je dostat do povědomí tuzemských zákazníků i široké veřejnosti problematiku chovu sladkovodních ryb v ČR. Chceme při tom poukázat na výhody této živočišné výroby v porovnání s chovem jiných hospodářských zvířat, zdůraznit lokálnost a kvalitu této suroviny i zvýšit spotřebu sladkovodních ryb v České republice,“ uvedl Jan Mareš z Oddělení rybářství a hydrobiologie MENDELU.
Udržitelný chov ryb
„Velice si vážíme spolupráce s Mendelovou univerzitou v Brně, s Rybářským sdružením ČR a tuzemskými rybáři. Společně jsme se zavázali k podpoře udržitelného chovu ryb v České republice a zajištění kvalitních lokálních rybích produktů pro naše zákazníky. Certifikace Udržitelný chov ryb nám umožňuje nabídnout zákazníkům ryby, které jsou nejen chutné, ale také jejich chov a výlov je šetrný k životnímu prostředí,“ doplnil Dušan Bergr, manažer kvality v Albertu.
„Naše rybářství patří mezi nejvýznamnější tradiční chovatele ryb. Desatero zásad nám pomůže v dalším rozvoji udržitelného chovu ryb. Díky certifikaci můžeme garantovat zákazníkům kvalitní rybí maso, ale především zachování toho nejlepšího, co nám tradice zanechala s přihlédnutím k nejmodernějším trendům v chovu ryb,“ dodal Tomáš Brabec z Rybářství Třeboň.
Iniciativa vznikla pod záštitou Rybářského sdružení ČR, které již řadu let podporuje zachování rybničního bohatství a tradičního rybářství v České republice.
„Jedná se o významný milník pro celé odvětví rybářství v České republice. Certifikace zaručuje, že ryby, které Albert nabízí svým zákazníkům, jsou chovány s ohledem na životní prostředí a jsou zároveň udržitelným produktem i pro další generace,“ popsal Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení.
Rybníkářství je podle Kratochvíla tradiční obor, který má v Česku mnohasetletou tradici, ale s přicházejícími klimatickými změnami se také musí připravovat na budoucnost.
Česko na chvostu
Optimální spotřeba je dle odborníků kolem 17 kg ryb na osobu a rok. Přestože průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule je 20 kg, statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele Evropské unie je pouze 11 kg. V České republice pak spotřeba ryb dlouhodobě stagnuje na hodnotě 4–5 kg. Z toho jsou jen 1,3 kg na osobu ročně sladkovodní ryby tuzemského původu.
„Dovoz ryb převyšuje vývoz, a to více než dvojnásobně. Nejprodávanější rybou v ČR je mořský losos obecný. Nejvíce zastoupený ve vývozu živých ryb je setrvale kapr obecný,“ shrnul Lukáš Harabiš z Oddělení rybářství a hydrobiologie MENDELU.
Zásady udržitelného chovu ryb
- uzavřený systém chovu
- eliminaci nežádoucích druhů ryb
- maximální rybí obsádka
- pravidla přikrmování ryb
- ochrana a šetrné zacházení s rybami
- podmínky použití medikovaných krmiv a léčivých přípravků
- vápnění a hnojení rybníků
- péče o rybniční plochu a mimoprodukční funkce rybníku
Tohle jsem řešil o Vánocích, kdy není problém na ulici potkat nějakou káď s rybama. Za stejnou cenu naše sladkovodní ryby kdykoliv jindy během roku nemám šanci koupit. Jsem odkázaný na svou rybařinu a na to, co si ulovím. Je to škoda, nikde žádná rybárna tady na severu. A přitom by bylo tuzemských ryb habaděj, jen musí distributoři a obchodní řetězce chtít konat, český občan by si jistě kapra dal i mimo Vánoční čas.
Nikdy jsem neřešil jestli je ryba s certifikátem