Italská polévka, ale také hlavní pokrm, který se připravuje z toho, co moře dá. Použijeme tedy kousky ryb, mořské plody i další suroviny. Burrida je nejoblíbenější v Janově a celé Ligurii. Tato polévka se vaří už od 1. století a existuje mnoho variant přípravy. Pokud vás napadne, že je do jisté míry stejná jako francouzská bujabéza, máte pravdu, ale máte ji uvařenou mnohem dříve.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 750 g kousků různých ryb
  • mořské plody
  • 2 l vody
  • cibuli
  • mrkev
  • čtyři rajčata
  • čtyři stonky řapíkatého celeru
  • čtyři stroužky česneku
  • asi 30 g sušených hub (nebo 300 g čerstvých)
  • lžíci nasekané petrželky
  • lžíci nasekaných kaparů
  • špetku šafránu
  • 2 dl bílého vína
  • citronovou šťávu
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej

Příprava:

V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku a vše krátce orestujeme. Dále přidáme nakrájená rajčata, mrkev, řapíkatý celer, předem namočené sušené houby, nasekanou petrželku a kapary, vše promícháme a krátce podusíme. Směs poté zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl a pod pokličkou na mírném ohni vaříme zhruba 30 minut.

Pak do polévky nasypeme kousky ryb, mořské plody a vaříme ještě 15 minut. Na závěr polévku dochutíme bílým vínem, citronovou šťávou, popřípadě přisolíme a opepříme. Šafrán lze nahradit trochou kurkumy, přidává se jen kvůli barvě pokrmu.

Napsat komentář