Italská polévka, ale také hlavní pokrm, který se připravuje z toho, co moře dá. Použijeme tedy kousky ryb, mořské plody i další suroviny. Burrida je nejoblíbenější v Janově a celé Ligurii. Tato polévka se vaří už od 1. století a existuje mnoho variant přípravy. Pokud vás napadne, že je do jisté míry stejná jako francouzská bujabéza, máte pravdu, ale máte ji uvařenou mnohem dříve.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 750 g kousků různých ryb
- mořské plody
- 2 l vody
- cibuli
- mrkev
- čtyři rajčata
- čtyři stonky řapíkatého celeru
- čtyři stroužky česneku
- asi 30 g sušených hub (nebo 300 g čerstvých)
- lžíci nasekané petrželky
- lžíci nasekaných kaparů
- špetku šafránu
- 2 dl bílého vína
- citronovou šťávu
- pepř
- sůl
- olivový olej
Příprava:
V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku a vše krátce orestujeme. Dále přidáme nakrájená rajčata, mrkev, řapíkatý celer, předem namočené sušené houby, nasekanou petrželku a kapary, vše promícháme a krátce podusíme. Směs poté zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl a pod pokličkou na mírném ohni vaříme zhruba 30 minut.
Pak do polévky nasypeme kousky ryb, mořské plody a vaříme ještě 15 minut. Na závěr polévku dochutíme bílým vínem, citronovou šťávou, popřípadě přisolíme a opepříme. Šafrán lze nahradit trochou kurkumy, přidává se jen kvůli barvě pokrmu.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen