Pověstná francouzská rybí polévka, která má mnoho obměn a variant. Obsahuje více druhů ryb, mořské plody, zeleninu, bylinky.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 200 g tresky
- 200 g lososa
- 150 g mušlí (slávky)
- 150 g oloupaných krevet
- 500 g oloupaných rajčat
- 200 g řapíkatého celeru
- dvě větší cibule
- dvě brambory
- 5 dl kuřecího vývaru
- 5 dl rajčatové šťávy
- 3 dl bílého vína
- dva utřené stroužky česneku
- lžíci worcestrové omáčky
- lžičku nasekané petrželky
- lžičku nasekané bazalky
- tymián
- špetku šafránu
- sůl
- pepř
- olivový olej
Příprava:
V hrnci rozpálíme olej, osmahneme na něm (lehce) cibuli, nakrájený řapíkatý celer, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, utřený česnek, worcester a vše zalijeme kupříkladu kuřecím nebo rybím vývarem. Pak přidáme nasekané bylinky a na mírném plamenu vaříme hodinu. Do vývaru potom vložíme nakrájené brambory, přilijeme bílé víno a rajčatovou šťávu.
Vše osolíme, opepříme, přidáme tymián, šafrán, vaříme opět na mírném plamenu, nyní 2 hodiny, aby se všechny chutě dokonale propojily. Po dvou hodinách vložíme kostky rybího masa, z lososa a tresky, po minutě dalšího vaření vložíme krevety a mušle a vše opět povaříme jen minutu. Bujabézu podáváme samotnou, popřípadě s plátky opečené bagety, veky, chleba.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen