Rybáři moc dobře vědí, že okouní maso je skvělé! Takže když si nějaké pruhované loupežníky domů donesete, zkuste třeba pochoutku, kterou jsme nazvali bramborové pokušení. Recept je velice jednoduchý. Přípravu této dobroty zvládnou i naprostí kuchařští amatéři.

Text: Marie Nováková

Pro dva až tři strávníky potřebujeme:

  • Asi 1 kg brambor
  • Zhruba ½ kg masa z okounů
  • Olivový olej
  • 1 cibuli
  • 10 dkg anglické nebo obyčejné slaniny
  • Lžíci papriky
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín (popřípadě další koření podle chuti)
  • 3-4 vejce
  • 15 dkg tvrdého sýru (třeba ementálu) na strouhání
okouni říční
Foto: Ivo Novák

Příprava:
Uvařené brambory ve slupce oloupeme. Polovinu z nich nakrájíme na kolečka a ta rozprostřeme na dno pekáče, které předem potřeme olejem, popřípadě sádlem nebo máslem. Brambory lehce osolíme.

Na pánvi osmažíme filetované okouní maso s cibulkou a se slaninou. Vše přisolíme a posypeme kořením. Směs rozprostřeme v pekáči po vrstvě brambor. Pak na kolečka nakrájíme i druhou polovinu brambor a vytvoříme z nich druhou vrstvu, kterou pokryjeme maso.

V hrníčku rozkvedláme tři (i čtyři) vejce, která mírně osolíme a rovnoměrně je rozlijeme na povrch brambor do pekáče. Vše posypeme nastrouhaným sýrem. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pokrm zhruba 30 minut zapékáme při teplotě asi 200 stupňů.

recept okouni
Foto: Marie Nováková

Jako příloha se hodí okurkový salát nebo červená řepa. Do této dobroty se pusťte hned, dokud je teplá a čerstvá.