Kapr je naší nejčastěji lovenou rybou.
Loví se převážně na položenou, ačkoliv se dá ulovit i na plavanou, výjimkou není ani úlovek kapra na mušku nebo na přívlač.
Největší rozdíly při volbě náčiní jsou dány očekávanou velikostí úlovku.
Zatímco menší kusy je možné zdolat i na jemnější náčiní, na velké
exempláře je nutné mnohem silnější vybavení, protože kapři se při
zdolávání brání velmi houževnatě.
Záběry od kaprů přicházejí nejčastěji brzy ráno nebo pozdě večer,
závisí to ale také na podmínkách prostředí, počasí, tlaku a větru.
Kapr často zabere i kolem poledne – říká se mu Šimkův kapr, protože
Ing. Šimek to v několika knihách uváděl a rybáři v praxi mnohokrát
ověřili.
Je-li pod mrakem, deštivo, nebo je voda po dešti zkalená, může kapr brát celý den.
Naopak, když udeří letní vedra, záběry mohou přijít až v nočních hodinách.
Při slunečných bezvětrných dnech lze občas kapry spatřit pod hladinou. Tehdy jsou k jakékoliv nástraze téměř neteční.
K úspěšným nástrahám patří žížala, „mouční červi“, vhodné jsou i
rostlinné nástrahy (kolínka, těstoviny, napařená veka, burizony,
kostičky chleba, vařené kroupy, hrách, kukuřice, kostičky bramboru
apod.)
Univerzální nástrahou jsou různá těsta, která mohou být přibarvená nebo ochucená.
Velmi úspěšnou nástrahou i návnadou zejména pro lov větších kaprů je boilie a různé druhy pelet.
Velký význam při lovu kaprů má vnadění, které pomáhá kapry zdržet
v určitém místě. K tomu se obvykle používají vnadicí směsi složené
z různých přísad (drcené pečivo, kukuřičný šrot, extrudované přísady
nebo různé ochucovače) spolu s vařenou kukuřicí nebo konopím.
Úspěšné bývá pravidelné prokrmování místa – kapři se sem pak vracejí a úlovky bývají častější.
Nejpoužívanějšími návnadami jsou vařená kukuřice, pšenice, hrách, řepka, pelety a boilie.