Recept z bulharské kuchyně, podle něhož lze upravit i jiné druhy mořských nebo sladkovodních ryb.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • 600 g filetů z amura
  • 150 g bílého jogurtu
  • jednu červenou papriku
  • dvě rajčata
  • dva stroužky česneku
  • jednu lžíci nasekané pažitky
  • citronovou šťávu
  • pažitku
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • olej

Příprava:

Filety z amura osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odpočinout. Porce ryby vložíme do trouby, pokapeme olejem, zvolíme funkci gril a upečeme do měkka.

amur
foto: Dalibor Marounek

Na oleji podusíme do měkka nakrájenou papriku, oloupaná nakrájená rajčata a nadrobno nasekaný česnek. Směs osolíme a dochutíme špetkou tymiánu.

Upečené porce ryby potřeme zeleninovou směsí, přidáme lžíci bílého jogurtu, posypeme pažitkou a podáváme třeba s hranolky.