Text: Milan Beránek, foto: Vladimír Urban
Potřebujeme:
- Makrelu (nejlépe čerstvou)
- Půl limetky
- Stroužek česneku
- Středně velkou cibuli
- 50 g slaniny
- 50 ml smetany (nejlépe s 33% obsahem tuku)
- Snítku rozmarýnu (může být i sušený)
- 50 g tvrdého sýra
- 100 g lilku
- Sůl (nejlépe mořskou)
- Drcený tříbarevný pepř
- Několik malých rajčátek
- 10 g másla
Příprava:
Omytou a očištěnou makrelu osušíme a její kůži na několika místech nařízneme do tvaru písmene X a maso pokapeme šťávou z limetky.
Máslo rozhněteme, přidáme do něj koření, sůl a česnek. Směsí rybu potřeme a dbáme na to, aby se dostala do zářezů v kůži i do masa (potíráme také zevnitř). Do ryby přidáme rozmarýn a zabalíme ji do alobalu. Makrelu pečeme v předehřáté troubě (180-200 stupňů) po dobu 15 minut.
Lilek mezitím nakrájíme na plátky a ty orestujeme na oleji. Na zbylém oleji pak ještě opražíme slaninu a nakrájenou cibuli. Směs pak zjemníme smetanou, mírně ji osolíme a opepříme. Pak ji rozvrstvíme do gratinovací misky, zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a zapečeme asi 5 minut v troubě. Alobal na makrele nařízneme a rybu ještě (rovněž 5 minut) dopečeme otevřenou.
Rybí dobrotu kromě zapečené přílohy podáváme s čerstvými rajčátky, popřípadě s celozrnným pečivem.
Rada na závěr:
Kdy poznáme, že je ryba dopečena tak akorát? Píchněte špejli někam k páteři! Pakliže z otvoru nevytéká šťáva, dílo se povedlo.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen