Text: Ivo Novák, foto: autor
Budeme potřebovat:
- Siven
- Citron
- Sůl
- Koření na ryby
- Česnek
- Sádlo
- Hroznové víno
- Brambory
Příprava:
Sivena podélně rozřízneme na dvě poloviny. Maso pod studenou tekoucí vodou opláchneme a v míse s citronovou šťávou a vodou zbavíme kůži ochranné vrstvy slizu. Připravené půlky osolíme, posypeme kořenicí směsí na ryby a potřeme rozmačkaným česnekem. Kdo česnek nemá rád, může ho vynechat.
Rybu kořeníme ze všech stran. Půlky ryby pokrájíme na menší kousky. V pánvi rozpustíme poctivé domácí sádlo a do něj pustíme asi pětadvacet na půlky rozkrájených kostiček hroznového vína (klidně i mnohem víc) a částečně je osmažíme. Víno pustí sladkou šťávu a ta pak ochutí i maso, které posléze přidáme mezi pokrájené kuličky.
Příloha:
Když je ryba hotová, což je za chvilku, vyndáme ji na talíř a coby přílohu zvolíme brambory usmažené, vařené, popřípadě americké či hranolky. Prosmažené maso vložíme na talíř a do pánve k hroznovému vínu přidáme uvařené brambory ve slupce pokrájené na menší kousky a posypané kořením na americké brambory.
Poznatek:
Vepřové sádlo mnozí odsuzují, ale já vzpomínám na štiku, kterou dělával Jirka Hladík právě na sádle s cibulkou, houbami a bazalkou. Na její chuť se nedá zapomenout. Chtěl jsem si jí připomenout. Ryba na sádle má podle mě specifickou chuť.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen