Odpovídá: Karel Nikl
Řepka je jednou z nejlepších návnad vůbec! O tom nepochybujte! Její velkou přitažlivost téměř všichni rádi využíváme. Pokud je potřeba zaujmout pozornost ryb na lovných místech, velmi rádi po ní saháme.
Dobře připravená řepka (zalitá vařící vodou nebo den namočená) je přirozeně velmi aromatická a na vaše místo přiláká spoustu ryb. Nejenom velké kapry, ale i menší šupináče a cejny. To ve spoustě situací není na škodu. Proč?
Vyvolání takovéhoto rozruchu na vašem místě je dobrým způsobem, jak zaujmout pozornost velkých ryb. Abyste cíleně chytal i trofejní kapry, musíte k řepce používat k zakrmování i boilie. Když budete krmit jen řepkou, určitě nějakého velkého kapra občas chytnete, ale když budete používat i koule, chytíte mnohonásobně větší množství velkých kaprů.
U řepky je určitá perlička v tom, že čeští a slovenští kapři jsou jedni z mála, kdo tento partikl ve světě kaprařiny znají a baští. Často jsem viděl udivující pohledy zahraničních kaprařů, co to ti čeští a slovenští rybáři vlastně k zakrmování používají.
Na řepku rozhodně nedám dopustit. Vydáváte-li se na velké výpravy, v kufru auta si pro ni rezervujte volné místo. Lidé se u nás v obchodu často ptají na jarní a podzimní řepku. Chtějí spíše jarní, protože oproti podzimní řepce by měla být údajně sladší. Vážně nevím, zda se řepka sklízí dvakrát do roka. Pokud ano, tak věřte tomu, že kaprům chutná i hořká řepka. Chcete-li mít ale řepku sladkou, přidejte si do ní trochu sladidla nebo melasy.
Diskuze k článku (0)