Potřebujeme:
- Filety z cejna
- Sůl
- Cibuli
- Rostlinný olej
- Bobkový list
- Kuličky pepře i mletý pepř
- Nové koření
- Sardelovou pastu
- Nálev
Na nálev potřebujeme:
- Asi litr vody
- 3 dl octa, 4 dkg soli
- 8 dkg krystalového cukru
- 12 tablet umělého sladidla
- 10 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 4 ks hřebíčku
- 4 ks bobkového listu
- 1 kávovou lžičku hořčičného semínka.
Příprava nálevu:
Všechny ingredience dáme do litru vody a necháme přejít varem. Kastrol odstavíme a nálev necháme pod poklicí chvilku louhovat. Pak ho přecedíme, necháme vychladnout a přelijeme do láhve s uzávěrem, nejlépe skleněné. V chladnu nám vydrží i několik měsíců.
Příprava matjesů:
Z větších cejnů vyřízneme filety. Ty pak nakrájíme na vhodnou velikost a vkládáme je do větší sklenice. Každou vrstvu řádně prosolíme. Solí nešetříme!
Když je sklenice plná, tak ji zavíčkujeme a uložíme do lednice na tři dny. Po třech dnech maso vyjmeme. Když se zdá, že je málo slané, klidně ho ještě dosolíme. Sklenici vypláchneme, přendáme do ní zpět slané maso a zalijeme výše uvedeným studeným nálevem.
Opět ji necháme tři dny v lednici. Pak maso vyjmeme, z filetů stáhneme kůži a vytáhneme žeberní kosti. Jde to dobře. Takto připravené filety vložíme do sklenice a zalijeme až po hrdlo stolním olejem.
Tím máme připravenou hlavní ingerenci k pozdější výrobě matjesů, salátu atd. Ale teď k matjesům samotným… Nejprve si vyndáme potřebné množství naložených filetů a přes sítko z nich lehce vymáčkneme přebytečný olej.
Mezitím zahřejeme čerstvý olej na zalití asi na 60 °C. Pak do něho vložím přiměřeně všechno koření, aby se povolené silice rychleji dostaly do oleje.
Poté přidáme cibuli nakrájenou na proužky, dobře promícháme a zahříváme ještě asi 5 minut. Vše necháme vychladnout a přecedíme. Maso podle potřeby ještě dosolíme, posypeme mletým pepřem a pomažeme sardelovou pastou.
Pak ho ukládám do malých sklenic a prokládáme ho scezenou cibulí z oleje. Nakonec vše zalijeme ochuceným olejem. Na ozdobu nahoru přidáme několik kuliček koření a kousek bobkového listu. Sklenici zavíčkujeme a týden ji ještě necháme v lednici.
Matjesy s čerstvým pečivem jsou vynikající pochoutkou například k dobrému pivu. Jsou zcela bez kostí a chutnají opravdu skvěle.
Luxusní
Vypadá to luxusně