Text: Dalibor Marounek, foto: autor, David Štrunc
Potřebujeme:
- Zhruba 500 g filetů z tresky
- 250 g vařené rýže
- Červenou papriku
- Pórek
- 16 listů rýžového papíru
- Dvě lžíce rybí omáčky
- Lžíci strouhaného zázvoru
- Lžíci nasekané petrželky nebo koriandru
- Mořskou sůl
- Chilli
- Dvě hvězdičky badyánu
- Olej
Na omáčku:
- Dvě lžíce vody
- Dvě lžíce sójové omáčky
- Lžíci oleje
- Dva stroužky česneku
- Lžíci nasekané petrželky.
Příprava:
Do většího hrnce nalijeme 2 cm vody, přidáme do ní badyán a půl lžíce nastrouhaného zázvoru. Do hrnce vložíme pařák a na něj položíme rybí filety kůží dolů a osolíme je mořskou solí.
Hrnec přiklopíme pokličkou a vše vaříme v páře na mírném plamenu asi deset minut. Hotovou rybu necháme vychladnout, odstraníme kůži a maso rozebereme na lupínky, popřípadě odstraníme kůstky a maso odložíme stranou.
V pánvi na oleji podusíme na kolečka nakrájený pórek, proužky papriky a necháme vychladnout. Do mísy nasypeme uvařenou rýži, přidáme podušenou zeleninu, rybí maso a nasekanou petrželku.
Směs promícháme, ochutíme rybí omáčkou, chilli, zázvorem a solí. Rýžový papír položíme na mokrou utěrku. Když zvláční, do středu navršíme směs, okraje papíru přehneme a vytvoříme obdélníkové balíčky.
Na plech položíme pečící papír, balíčky na plech naskládáme přehnutými okraji dolů. Potřeme je olejem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 – 12 minut do doby, než papír začne na povrchu zlátnout.
Upečené závitky na talíři přelijte omáčkou, kterou připravíme z uvedených surovin. Vidličkou rozmícháme vodu se sójovou omáčkou, citronovou šťávou, olejem a přidáme i nadrobno nasekaný česnek a petrželku.
Závitky je možno též opéct ve vyšší vrstvě oleje ve fritéze. K závitkům se podává kimchi – po našem kvašená zelenina. Uvedená dávka stačí na šestnáct závitků, které bohatě zasytí čtyři velmi hladové strávníky.
Dobrý
Asijští kuchaři umí úplně divy s jídlem