Text: Jiří Mika, foto: David Štrunc
Potřebujeme:
- Maso z kapra
- Půlku celeru
- Jednu mrkev
- Petržel
- Kousek pórku, sůl
- Pepř
- Asi čtyři stroužky česneku
- Majoránku
- Citronovou kůru
- Hřebíček
- Zázvor
- Žemli (chleba)
Příprava:
Z několika kousků kapra stáhneme kůži, vyjmeme kůstky a maso odložíme stranou. Maso vložíme do hrnce, dáme k němu očištěnou půlku celeru, mrkev, petržel, pórek, nalijeme vodu, vše osolíme a necháme vařit.
Po uvaření přecedíme a vývar odložíme. Maso ryb nadrobno rozsekáme, přidáme stroužky rozetřeného česneku, trochu majoránky, tlučeného hřebíčku, zázvoru a pepř.
Okořeněné maso vložíme do čistého hrnce a zalijeme vývarem, který jsme přecedili. Opět vše necháme chvilku vařit a polévku zapražíme hnědou jíškou. Podáváme se smaženou žemličkou nebo osmahnutým chlebem.
Jaternice
Nevím jak to může chutnat ale asi dobře