Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 6 hod
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 15 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 4 dny

Pečený candát v soli

strunc 0 hodnocení
Recepty

Text: Milan Perger, foto autor, Lenka Hofmanová

Na dvě porce potřebujeme:

  • jednoho menšího nebo půlku vzrostlejšího candáta
  • kilogram soli
  • osm bílků
  • dvě lžíce polohrubé mouky
  • olivový nebo jiný rostlinný olej
  • citron
  • petrželovou nať
  • papriku
  • rajčátka
  • alobal

Postup:

Očištěného vykuchaného candáta omyjeme a maso utěrkou osušíme. Poté rybu vytřeme solí z vnitřní i vnější strany. Posléze ji opláchneme pod tekoucí vodou a znovu ji osušíme.

Takto připraveného candáta dáme na chladné místo odležet. Bílky, lžičku soli a polohrubou mouku vymícháme téměř do pěny. Přidáme kilogram soli a směs rovněž odložíme do chladu.

Dvojmo složený alobal potřeme olejem a nalijeme na něj část umíchané směsi, do které vložíme připraveného candáta. Zalijeme ho zbylou částí směsi; měla by být rozvrstvena rovnoměrně. Alobal uzavřeme, zamáčkneme, vše uložíme do mírně vymaštěného pekáče a pečeme asi půl hodinky.

Poté alobal rozevřeme a rybu dopékáme ještě asi dvacet minut. Když candáta vyndáme z pekáčku, nejprve z něj odstraníme solnou krustu a pak ho pokapeme citrónovou šťávou. Vhodnou přílohou je bramborová kaše, popřípadě pyré.

Dobrá rada na závěr: Pokud ulovíte většího candáta, můžete takto připravovat naporcované podkovy nebo filety. Pokud candáta neulovíte, podobně si upečte kupříkladu většího okouna.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled