Text: Marie Nováková
Pro dva až tři strávníky potřebujeme:
- Asi 1 kg brambor
- Zhruba ½ kg masa z okounů
- Olivový olej
- 1 cibuli
- 10 dkg anglické nebo obyčejné slaniny
- Lžíci papriky
- Sůl
- Pepř
- Kmín (popřípadě další koření podle chuti)
- 3-4 vejce
- 15 dkg tvrdého sýru (třeba ementálu) na strouhání
Příprava:
Uvařené brambory ve slupce oloupeme. Polovinu z nich nakrájíme na kolečka a ta rozprostřeme na dno pekáče, které předem potřeme olejem, popřípadě sádlem nebo máslem. Brambory lehce osolíme.
Na pánvi osmažíme filetované okouní maso s cibulkou a se slaninou. Vše přisolíme a posypeme kořením. Směs rozprostřeme v pekáči po vrstvě brambor. Pak na kolečka nakrájíme i druhou polovinu brambor a vytvoříme z nich druhou vrstvu, kterou pokryjeme maso.
V hrníčku rozkvedláme tři (i čtyři) vejce, která mírně osolíme a rovnoměrně je rozlijeme na povrch brambor do pekáče. Vše posypeme nastrouhaným sýrem. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pokrm zhruba 30 minut zapékáme při teplotě asi 200 stupňů.
Jako příloha se hodí okurkový salát nebo červená řepa. Do této dobroty se pusťte hned, dokud je teplá a čerstvá.
Pokušení
Vypada to senzačně
Mnam
To musí být dobrý.
+++++
Kde nachytám ty okouny?? Jinak asi „žraso“😂🤤🤤