Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
včera
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 5 dny

Sumec dušený ve vinné zelenině

Marek iRybářství 0 hodnocení
Recepty

Text: Otto Pospíšil, Josef Kuthan

Potřebujeme (na čtyři porce)

  • Sumce nebo jeho část (asi 1,5 až 2 kg)
  • Dvě jablka
  • Dvě mrkve
  • Šest rajčat
  • Šest polévkových lžic tvarohu s bylinkami
  • Tři polévkové lžíce rajského kečupu
  • Čtyři polévkové lžíce másla
  • Jednu polévkovou lžíci křenu ze sklenice
  • Jeden svazek petrželky, jednu cibuli
  • Šťávu z jednoho citronu
  • Dva šálky bílého vína
  • Sůl
  • Pepř
  • Cukr

Příprava
Vykuchaného a očištěného sumce zvenku bohatě osolíme. Asi po pěti minutách sůl a sliz nožem seškrábneme. Rybu opláchneme a otřeme. Vně i uvnitř ji potřeme citronovou šťávou a osolíme.

Tělní dutinu vytřeme křenem. Očištěná jablka a mrkev rozřežeme na tenké proužky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kostky. Omytou petržel nasekáme a smícháme s rozsekanou zeleninou s nakrájenými jablky. Vše posypeme trochou soli, cukru, pepře a zakápneme citronovou šťávou. Směs vetřeme do tělní dutiny sumce a maso vložíme do pánve na pečení, kterou předem vytřeme máslem.

sumec recept
Foto: Otto Pospíšil

Zadní polovinu ryby a dno pánve obložíme připravenou směsí. Rajčata po spaření, sloupnutí a rozkrájení na polovinu rozdělíme kolem ryby. Na sumce dáme několik kousků másla a zeleninu polijeme rajským kečupem. Přilijeme víno.

Přikryjeme alobalem a zasuneme do střední polohy předehřáté trouby. Pokrm pečeme při 220 stupních asi 40 minut. Před servírováním rybu obložíme bylinkami. K osoleným bramborám postačí získaný vinný vývar.

sumec velký
Foto: Jan Stluka

Velké sumce, které nemůžeme připravovat vcelku, po předběžné úpravě řežeme šikmo k hlavním kostem na asi 3 cm tlusté podkovy. Ty okyselíme, osolíme, opepříme a okořeníme trochou křenu. Posypeme je nastrouhaným bylinným sýrem a obložíme je kroužky rajčat. Podkovy položíme na výše popsané podloží s jablky a mrkví a dále už postupujeme podle výše uvedeného postupu. Doba pečení je asi 30 minut.                         

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled