Fotografie
Josef okomentoval Přes 15 kg! Jak...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Přívlač: Heavy ...
předevčírem
Fotografie
ln.p@seznam.cz dal lajk úlovku od jitusvesela@pos...
předevčírem

Ze zasedání Republikové rady ČRS (říjen 2024)

Marek iRybářství 11. října 2024 0 komentářů

ČRS a MRS

Republiková rada ČRS se sešla na svém řádném zasedání 3. října 2024. Hlavními body jednání byly vyhodnocení činnosti v oblasti propagace a výstavních akcí v roce 2024, příprava XX. Republikového sněmu ČRS, návrh na mimořádnou povodňovou členskou známku 2025, kontroly Republikové dozorčí rady ČRS a Rybářský informační systém.

text: Lukáš Mareš, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu

Předseda ČRS Dr. Mach předložil návrh na mimořádná zasedání Republikové rady ČRS v rámci projednání návrhů na změny Statutu celosvazového rybolovu, který je platný do 31. prosince 2024. Členové Republikové rady ČRS se po všeobecné diskuzi shodli, že o novém Statutu celosvazového rybolovu bude jednáno vždy po řádném programu zasedání Republikové rady ČRS. Na jednání budou přizváni jednatelé územních svazů.

REKLAMA

Dalším bodem jednání bylo vyhodnocení činnosti v oblasti propagace a výstavních akcí v roce 2024.  Předseda ČRS Dr. Mach a jednatel ČRS Dr. Heimlich poděkovali všem funkcionářům ČRS, kteří stánek navštívili a zaměstnancům sekretariátu Republikové rady ČRS za zajištění realizace výstav. Tiskový mluvčí ČRS Dr. Mareš podal Republikové radě ČRS ve věci propagační činnosti podrobnou informaci. ČRS se v letošním roce zúčastnil výstavy For Fishing v Praze, výstavy Natura Viva v Lysé nad Labem a 50. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Předseda ČRS Dr. Mach a jednatel ČRS Dr. Heimlich zde přivítali mnoho zástupců státní správy a politické reprezentace, kteří vnímají ČRS jako důležitého partnera v oblasti sportovního rybářství.

Stánek ČRS navštívila také řada významných zástupců z řad zemědělských a rybářských subjektů, škol a univerzit, zástupci územních svazů a další hosté. Představeny byly i veškeré výukové a propagační materiály, které ČRS v současné době vydává a nabízí. Další prezentace ČRS probíhá zejména prostřednictvím webových stránek; v současnosti dosahují 4 000 návštěv denně. Aktivní je také profil ČRS na sociální síti Facebook (13 500 odběratelů). V letošním roce bylo realizováno také značné množství mediálních vstupů do televizních, rozhlasových a tištěných médií s celostátním dosahem.

REKLAMA

Předseda ČRS Dr. Mach a jednatel ČRS Dr. Heimlich navrhli zavedení mimořádné členské známky na pokrytí škod způsobených povodněmi v roce 2024, které zasáhly majetek organizačních jednotek ČRS. Tento návrh byl projednán Hospodářským odborem a doporučen k dalšímu projednání Republikovou radou ČRS. Rozhodnutí o aplikaci a výši členské známky bylo odloženo do listopadu, kdy budou přesněji vyčísleny škody. Byla také navržena možnost zřízení fondu pro mimořádné události a vzájemnou pomoc ČRS.

XX. Republikový sněm ČRS, původně plánovaný na 21. září 2024, byl s ohledem na povodně na návrh předsedy ČRS Dr. Macha zrušen. Na základě usnesení Republikové rady ČRS se Sněm uskuteční v náhradním termínu 23. listopadu 2024 v Kongresovém centru Floret v Praze Průhonicích.

Předseda Republikové dozorčí rady ČRS Dr. Křenek seznámil členy Republikové rady ČRS s provedenou kontrolou. Proběhla neohlášená pokladní hotovosti, kontrolou nebyly zjištěny závady, nebo nedostatky.

Manažer RIS Bc. Kočica a zástupce firmy Equica p. Vala informovali o aktuálním stavu projektu RIS. Pokračuje smluvní proces akceptace 2. etapy. Byly podrobně okomentovány nově nasazené funkcionality, představení těchto funkcionalit bude také předmětem školení pro zástupce územních svazů. Ve druhé polovině října budou místním organizacím zaslány nabídky na využití platebních terminálů.

Sumarizaci úlovků a docházek za sezonu 2024 bylo navrženo realizovat kombinací možností zadávání zpracovatelem jak do RIS, tak prostřednictvím E-Sumáře s následnou migrací dat. Rozhraní RIS pro sumarizaci je vhodnější spíše pro menší organizace, které zpracovávají řádově nižší stovky povolenek, pro profesionální zpracovatele je vhodnější variantou E-Sumář. Do budoucna navrhujeme přímé napojení E-Sumáře na RIS tak, aby odpadla nutnost migrace dat a úlovky zadané do E-Sumáře se v reálném čase propisovaly přímo do RIS.

Předseda Hospodářského odboru Republikové rady ČRS p. Horák podal informaci ze zasedání Odboru, které se uskutečnilo dne 26. září 2024 v Černé v Pošumaví. Byl projednán především návrh na omezení podmínek lovu okouna říčního na revírech Republikové rady ČRS s plánem na zavedení změn od roku 2026. Byly řešeny také výpočty redistribuce celosvazového rybolovu v rámci přípravy návrhu nového Statutu celosvazového rybolovu a návrh na mimořádný členský příspěvek pro rok 2025 v souvislosti s povodněmi. Předseda ČRS Dr. Mach informoval, že na společný návrh s prezidentem Rybářského sdružení ČRS Dr. Hůdou zvažuje MZe možnost žádat o podporu na odstranění škod způsobených zářijovými povodněmi.

Další zasedání se uskuteční 7. listopadu 2024.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled