Fotografie
Josef okomentoval Přes 15 kg! Jak...
včera
Fotografie
Josef okomentoval Přívlač: Heavy ...
předevčírem
Fotografie
ln.p@seznam.cz dal lajk úlovku od jitusvesela@pos...
předevčírem

Povodně a jejich dopady na ryby

Marek iRybářství 25. září 2024 0 komentářů
povodeň

foto: ČRS

Poznávání

Po povodních, které bohužel mnohé velice zasáhly a jejichž následky všichni hluboce vnímáme, se situace na našich vodních tocích postupně stabilizuje.

text: za ČRS Lukáš Mareš, Pavel Vrána

Co se týče přírody a ryb, stále pociťujeme jejich dopady. Povodně jsou přírodní událostí, která vodní ekosystémy zásadně ovlivňuje. Ačkoliv mohou způsobit značné škody, pro ryby jsou povodně také událostí, kterou se naučily po miliony let evoluce zvládat. V tomto článku zhodnotíme povodně s ohledem na chování ryb. Zaměříme se na to, jak povodně ovlivňují ryby v rybniční akvakultuře i ve volných tocích.

REKLAMA

Ryby v akvakultuře

Povodně mohou způsobit únik chovaných ryb z rybníků či pstruháren do řek. Ryby z akvakultury nejsou příliš uzpůsobeny pro život v silném proudu řek. Chované ryby často postrádají potřebnou svalovou hmotu a proudnicovitý tvar těla, který je výhodný pro plavání v proudu. Když se tedy tyto ryby dostanou do říčních toků, často končí uvízlé v jezových zdržích nebo v přehradách, kde je ohrožuje nejen samotný proud, ale i nedostatek potravy a náročné podmínky. Únik ryb představuje pro chovatele nejen značnou ekonomickou ztrátu, ale není vhodný ani pro říční ekosystémy, do kterých se tyto nepřizpůsobené ryby dostanou.

Ryby v přirozených tocích

Říční ryby jsou na povodně mnohem lépe připravené. Díky citlivým receptorům dokážou předvídat příchod povodně a začnou se na ni připravovat. Zvýšený příjem potravy je jedním z mechanismů, kterým si ryby zabezpečují dostatek energie pro nadcházející náročné období. Mnohé ryby se během povodní uchylují do tišin a úkrytů za kameny, v zaplavených rostlinách a všude tam, kde je proud pomalejší.

REKLAMA

I když část rybí populace povodně nepřežije, přirozená vysoká plodnost ryb zajišťuje, že ekosystém se dokáže rychle obnovit. Povodně navíc často vytvářejí nové tůně a vodní plochy, které rybám poskytují nové domovy a možnosti k rozmnožování.

Opadání vody a rizika pro ryby

Po povodních může nastat problém s uvíznutím ryb na březích, loukách a v zaplavených oblastech. Rybáři se snaží tyto ryby zachraňovat a vracet je zpět do jejich přirozených vod, nicméně ne vždy je to možné. Tento jev je však součástí přirozeného cyklu a z uhynulých ryb často těží další živočichové.

Pokud v těchto chvílích uvidíte v okolí rybářského revíru uvíznuté ryby, prosíme kontaktujte přímo uživatele rybářského revíru. Kontakty na konkrétní uživatele naleznete na našem webu přímo u konkrétních rybářských revírů, vyhledávat lze i pomocí mapy.

Povodeň má také pozitivní vliv na ekosystém – čistí koryta řek, vytváří nové tůně a prohlubuje staré. To vše přináší rybám nové příležitosti k životu a rozvoji.

Bezpečnostní doporučení pro rybáře po povodních

  • Opatrnost na březích: Povodně mohou narušit stabilitu břehů, které jsou podmáčené a hrozí zde riziko sesuvů.
  • Volba správných lokalit: Vybírejte si v těchto dnech k rybolovu raději místa, která nebyla povodněmi silně zasažena. Například rybníky či přehrady, kde se voda již stabilizovala.
  • Monitorujte aktuální stav vody: Pravidelně sledujte zprávy o stavu vody v tocích.

Rybáři se nyní snaží nejen chránit své rybářské revíry, ale také pomoci přírodě obnovit rovnováhu ve vodním ekosystému. Buďte i vy součástí tohoto úsilí a chovejte se při svých rybářských výpravách ohleduplně a zodpovědně.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled